Index Vakbarát Hírportál

Transparency International: Kamupártokhoz folyhatnak milliárdok

2013. október 29., kedd 10:41

Súlyos kockázatot lát a választási kampány finanszírozásának szabályozásában a Political Capital és a Transparency International Magyarország, ezért kezdeményezik a vonatkozó törvény módosítását, írták közös közleményükben.

Szerintük a kampányfinanszírozási törvény szinte felhív kamupártok alapítására, ezzel pedig több milliárd közpénz folyhat el feleslegesen. Az egyéni jelölteknek járó egymillió forintot kitevő támogatással ugyan tételesen el kell számolni, de a pártlista-támogatásról elegendő fiktív számlákat szerezni, írták. Szerintük a rendszerrel visszaélve 106 jelölt esetén már 597 millió forintot lehet komolyabb politikai ambíciók nélkül is szerezni.

A Political Capital és a Transparency International Magyarország szerint az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény legproblematikusabb pontjai között említette, hogy míg az egyéni képviselőjelölteknek kincstári kártyán utalják majd át az egymillió forintos állami kampánytámogatást, az országos listát állító pártok készpénzben kapják a központi támogatást.

Szerintük míg a törvény az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseinek elszámolását részletesen szabályozza, a jóval több pénzhez jutó pártokat nem kötelezi tételes bevallásra. Az egyéni képviselőjelölteknek vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást, ha a voksok két százalékát sem szerzik meg, viszont a pártok több százmillió forintos támogatása akkor sem vész el, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra, írták.

Rovatok