Index Vakbarát Hírportál

Laborcnak esze ágában sincs megjelenni a Portik-bizottság előtt

2013. október 30., szerda 06:50

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának úgynevezett Portik-Laborc tényfeltáró albizottsága az eredetileg szerdára tervezett ülésére meghívta Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját, aki levélben utasította el a bizottság előtt való megjelenést; a bizottság ülése elmarad - írta szerdai cikkében a Népszabadság megbízható forrásokra hivatkozva.

"Az idő múlásával sincs okom megváltoztatni azt az egy évvel az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt személyesen is kifejtett álláspontomat, miszerint a politika és a média által sulykoltan Portik-Laborc-találkozóként elhíresült, a valóságban tisztán szakmai kérdésben jogszerűen és szakszerűen jártunk el. Kocsis Máté állítását igazoló bizottságuk ténykedésével összefüggően az eddig általam is tapasztaltak miatt nem kívánok eleget tenni a meghívásuknak, mert nem akarom részvételemmel szakmailag legitimálni azt a tevékenységet, amelyet ebben az ügyben, függetlenül a tényektől, politikai célokra használnak fel" - idézi a lap Laborc Sándor levelét.

A levél a lap szerint Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója - a nemzetbiztonsági bizottság tagja - egy nyilatkozatára hivatkozik. A Népszabadság felidézi, hogy Kocsis Máté MSZP-s képviselők azon kezdeményezésére, hogy az alkotmányügyi, illetve a honvédelmi és rendészeti bizottság ellenőrző albizottságai tartsanak együttes ülést arról, miként fordulhatott elő, hogy az ároktői banda házi őrizetbe került, így reagált: "senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy politikai felhangú bizottsági vitában érdemi javaslatok születhetnek az esetleges jogszabály-változással kapcsolatban, különös tekintettel az elmúlt napok politikai nyilatkozataira. (...) Nem tartjuk célravezetőnek azt sem, hogy egy politikai célokra felhasznált mindenféle ilyen albizottsági ülésen néhány képviselő politikai hisztériakeltésre használja fel ezt az ügyet".

Ahogy arról mi is írtunk, az Alkotmányvédelmi Hivatal április 25-én oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és - az alacsonyabb rangú titkoszolgálati ügynökökkel együtt megjelenő - Laborc Sándor.

A felvételek készítésének célja és a beszélgetés tartalma jelenleg egyaránt meglehetősen homályos, a nyilvánosság még azt sem tudja egyértelműen, hogy milyen szándékkal találkozott Laborc Portikkal. A jobboldal az akkori baloldali politikai vezetés és az alvilág összejátszásának bizonyítékaként igyekszik feltüntetni a felvételt, az akkori titokminiszter, Szilvásy György viszont egy jól végrehajtott titkosszolgálati művelet dokumentumának tartja a szövegeket.

Rovatok