Index Vakbarát Hírportál

Olcsó Zsolnay-utánzatokkal restaurálnák a pécsi pályaudvart

2013. október 30., szerda 13:35

Felújítják a pécsi főpályaudvar épületét, amely hemzseg a Zsolnay-díszítőelemektől, de a pécsi gyárat teljesen kihagyja a munkákból a MÁV, és mással, olcsóbban gyártatják le a szükséges műemléki “Zsolnay-díszeket” - írja a pecsma.hu.

A portál szerint a MÁV, mint tulajdonos, egyáltalán nem ragaszkodik ahhoz, hogy az eredeti Zsolnay-kerámiákat és díszítőelemeket a restaurálás során a pécsi Zsolnay-gyár állítsa elő újra. A lap információik szerint a minőségi anyagok helyett olcsó habarccsal helyettesítenék az egyes elemeket. "Sem az ajánlatkérő, sem a jogszabályok nem köteleznek bennünket arra, hogy az egyes, eredeti Zsolnay-elemeket a Zsolnay-gyárban kellene legyártatnun"k – mondta a portálnak a MÁV kivitelezési tenderét megnyerő Prím Építő Kft. projektvezetője, Hajdu Balázs.

A MÁV kommunikációs igazgatósága kérdéseinkre azt válaszolta, műemlékvédelmi tervet és leltárt is készítettek az épületről, valamint a homlokzat díszeiről. Az eredeti állapotokat akarják helyreállítani, erről szól az örökségvédelmi engedélyük is, sw nem a Zsolnayval. "A homlokzat kerámiaelemeinek felújításáról restaurátor bevonásával gondoskodtunk, felújítási tervet is készítettünk és a kivitelezés során restaurátor fogja felügyelni a helyreállítást" – közölte a MÁV.

Csakhogy a pecsma.hu cikke szerint az erre vonatkozó engedélykérelemről nem tud a Baranya Megyei  Kormányhivatal Pécsi Járási Hivatala , márpedig csak a szervezet  örökségvédelmi osztálya ad ki ilyet. A restaurálási terv azért is nagyon lényeges – illetve az  engedélyeztető szerepe is, mert ez határozza meg, hogy milyen anyagokat  lehet felhasználni a felújítás során.

Bár hivatalosan sem a MÁV, sem a felújítást végző cég nem nevezett meg restaurátort, aki a helyszínen felügyel és dönt majd az egyes Zsolnay és műemléki elemek helyreállításáról, a szakmában már tudnak egy nevet - írta a lap, amelyik meg is kereste az említett cég ügyvezetőjét, de ő nem akart nyilatkozni. Annyit viszont elárult, tudomása szerint csak anyagi okai vannak annak, hogy a pécsi Zsolnay-gyárat kihagyják a felújításból, a manufaktúra ugyanis túl drága.

Rovatok