Index Vakbarát Hírportál

Szigorítana a Fidesz a kampányfinanszírozáson?

2013. október 30., szerda 05:57

Megfontolja a Fidesz a kampányfinanszírozással kapcsolatos javaslatokat - írta a Magyar Hírlap. "Mindenképp megfontolandó, hogy ne az egyes jelöltek állítása, hanem csak a tényleges indítása esetén járjon állami támogatás a pártoknak a kampányhoz" – nyilatkozta a lapnak Gulyás Gergely, a Fidesz jogi szakpolitikusa azután, hogy a Political Capital és a Transparency International Magyarország közleményben fejezte ki aggályait az új szabályozás miatt.

A két szervezet szerint "kamupártok nyúlhatják le közpénzek milliárdjait" a jövő évi parlamenti választáson, akár egy "baráti társaságnak" is megéri pártot alapítani. Az egyéni jelölteknek járó szerényebb, fejenként egymillió forintot kitevő támogatással ugyan tételesen el kell számolni, a pártlista-támogatásról viszont elegendő fiktív számlákat szerezni. Ha egy ilyen kamuformáció 106 jelöltet is el tud indítani, máris 597 millió forint folyhat a zsebébe akkor is, ha nincsenek komoly politikai ambíciói.

Gulyás Gergely azt mondta: a kormánypártok, ahogy eddig, úgy ezután is maximálisan figyelembe vesznek minden javaslatot. Szerinte a kifogásolt törvény semmiben nem lazított, sőt, egyes pontokon még szigorított is a pártok kampányának állami finanszírozásán. Ugyanakkor a jogalkotás során megszívlelték azokat a kritikákat, amelyek szerint a korábbi szisztéma az új formációk előtt szinte lehetetlenné tette a választáson való indulást.

A Political Capital és a Transparency International Magyarország  az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény legproblematikusabb pontjai között említette, hogy míg az egyéni képviselőjelölteknek kincstári kártyán utalják majd át az egymillió forintos állami kampánytámogatást, az országos listát állító pártok készpénzben kapják a központi támogatást.

Szerintük míg a törvény az egyéni képviselőjelöltek kampányköltéseinek elszámolását részletesen szabályozza, a jóval több pénzhez jutó pártokat nem kötelezi tételes bevallásra. Az egyéni képviselőjelölteknek vissza kell fizetniük az állami kampánytámogatást, ha a voksok két százalékát sem szerzik meg, viszont a pártok több százmillió forintos támogatása akkor sem vész el, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra.

Rovatok