Index Vakbarát Hírportál

Nem tudott a Herman Ottó sírjára vésett önreklámról a fideszes képviselő

2013. november 5., kedd 18:18

Elnézést kért a miskolci városháza azért, amit Kovács László, fideszes képviselő művelt Herman Ottó síremlékével és megígérték, a lehető leghamarabb helyrehozzák a síremléket, írja a Magyar Narancs.

Majdnem egymillió forint közpénzből készült el az a Herman Ottó-síremlék Felső-Hámor temetőjében, amelyen a készíttető miskolci fideszes politikus neve is szerepel. Ráadásul a Sírkőonline szerint Kovács László sokkal olcsóbban, akár már 369 ezer forintból is megúszhatta volna a felújítást. Kovács azt állítja, nem is tudott arról, hogy az ő nevét is rávési a sírkőre a sírköves.

Kedd délután a városháza közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, amelyben azt írják, hogy  a városfejlesztési és városüzemeltetési főosztály „2012-ben és 2013-ban a vonatkozó jogszabályokat figyelmen kívül hagyva két ízben, a Herman Ottó és a Vásárhelyi István sírok tekintetében engedélyezett szakszerűtlenül és jogszabálysértően végrehajtott sírhelyátépítést. A városfejlesztési és -üzemeltetési főosztály a költségek áthárításával, az építési vállalkozóval helyreállíttatja a Felsőhámori temetőben az átépítések előtti állapotokat”.

A közleményben szerepel az is, hogy elrendelik a főosztályon történt jogszabálysértés kivizsgálását. „A Vásárhelyi családtól levélben elnézést kértem. A Felsőhámori temetőben lévő két védett síremlékünk méltó állapotba hozásáról egyeztető tárgyalásokat kezdeményezek az érintett hivatalokkal és a Herman Ottó Múzeum illetékes szakembereivel, valamint a Vásárhelyi-családdal” – írta közleményében Pintér Zoltán főosztályvezető.

Az Észak Online azzal egészítette ki a történetet, hogy a miskolci közgyűlés négy évvel ezelőtt védetté nyilvánította Herman Ottó sírját, ami azt jelenti, hogy „a sírjelet csak a közgyűlés hozzájárulásával" lehet megváltoztatni. Mielőtt azonban Kovács új sírkövet rendelt, a közgyűlés helyett legfeljebb a sírkövessel egyeztetett, vagyis törvényt sértett.

Az ügyben Kovács László képviselő az Észak-Magyarország napilapnak azt mondta: „nemes cél vezetett minket a Herman Ottó emlékhelyének megújításakor is, ám elképzelhető, hogy a megvalósításnál szakmailag nem megalapozott döntés született, ezt természetesen a városüzemeltetéssel és a főépítészi irodával egyeztetve igyekszünk korrigálni".

A Magyar Narancsnak nyilatkozó Csiszár Miklós – a város jegyzője – azt mondta, hogy ő személyesen beszélt az ügyről a fideszes képviselővel, és a Kovács neki azt mondta, hogy tudtán kívül véste a nevét a síremlékre a sírköves, amin ő is megdöbbent.

Rovatok