Index Vakbarát Hírportál

Kikaptak a Fidesz-árvák Fóton

2013. november 24., vasárnap 21:29 | tíz éve frissítve

Szocialista polgármestert választottak Fóton. A város a jelek szerint elunta, hogy a fideszes városvezetők sorra csődöt mondtak. A Fidesznek hivatalos jelöltje nem is volt a vasárnapi időközin, csak támogatottja. Ő csak negyedik lett.

A 19 ezer lakosú Fóton a polgármester lemondása miatt tartottak időközi választást. A város vezetője egyéni képviselői mandátumáról is lemondott, ezért az 1-es számú egyéni választókerületben új önkormányzati képviselőt is választottak.

A polgármesteri posztért öten szálltak ringbe. Végül Takács István, az MSZP-E14-PM-DK színeiben induló jelölt nyert, 1116 szavazattal. A második Bartos László, a gazdakörök jelöltje, aki egyébként fideszes alpolgármester. A fideszes támogatott, Földi Pál 885 szavazattal csak negyedik lett. A szavazatok 13 százalékát a Magyar Liberális Párt jelöltje, Vargha Nóra szerezte meg, harmincszázalékos volt a részvételi arány.

A Fidesz-KDNP nem indított saját polgármesterjelöltet az időközi választáson. 2008 óta már három fideszes polgármestert használt el a város. Az országban itt amortizálódtak el a leggyorsabban a kormánypárt politikusai.

Az előző polgármester, Cselőtei Erzsébet lemondásában is nagy szerepet játszottak a párt belső ellentétei. Ezért az időközi választás előtt a Fidesz-vezetés úgy döntött, nem indít saját embert a helyi kínálatból. Nem kapta meg a bizalmat az alpolgármester sem, aki gazdakörös támogatással indult. A Fidesz támogatási megállapodást kötött Földi Pállal, a CÖF (ez a Civil Összefogás a Fótiakért nevű helyi szervezet, melynek nincs köze a Civil Összefogás Fórumhoz) jelöltjével. Ő azonban csak negyedik lett. A baloldali jelöltet, Takács Istvánt az MSZP, a DK és az Együtt-PM is támogatta.

A város 1-es számú választókerületében szintén vasárnap tartott képviselő-választáson Varga József Csongor független jelölt nyert.

A választások tisztaságával kapcsolatban a Jobbik tett bejelentést, szerintük többszörös kampánycsendsértés történt, a szavazókat kisbuszokkal szállították.

Rovatok