Index Vakbarát Hírportál

Spontán beszélgetésnek tűnik a vágatlan kislétai videó

2013. november 26., kedd 16:01 | aznap frissítve

Hétfő este a köztévé Híradója azt állította, hogy a bajai választási csaláshoz hasonlóan a kislétai ügyről készült videó is hamisítvány. Egy, magát az egyik szereplőnek tartó férfi ugyanis arról beszélt, hogy 10 ezer forintért vállalta a szereplést a felvételen, melyben a "producer" kérdésére arra utal, hogy a polgármester ötezer forintot ajánlott azért, ha a közmunkások elmennek Bajnai Gordon ellen tüntetni.

Kislétai videó - vágatlan

Az E2014 kedd délután válaszul felrakta Facebook-oldalára a teljes, vágatlan változatot. A suta párbeszédek, az elharapott, félig megfogalmazott állítások alapján szerkesztőségünk választásivideó-elemző vizuális- és akusztikai szakértői csoportja nehezen tudja elképzelni, hogy megrendezett felvételről lenne szó.

Az Együtt-PM egyébként a teljes felvétel nyilvánosságra hozásával egyidőben büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen, hivatali hatalommal való visszaélés gyanúja miatt. A pártszövetség ezen kívül kifogást emel a Magyar Televíziónál a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének megsértése miatt - és ha ennek nem adnak helyt, a Médiatanácshoz fordulnak.

Megeszem a fejem, ha bizonyítja!

Újságírói kérdésre Karácsony Gergely elmondta, azért nem hozták előbb nyilvánosságra a vágatlan felvételt, mert ügyelni akartak a megszólaló közmunkás személyiségi jogaira, hogy ne lehessen beazonosítani. A beszélgetésnek a Bajnai-stáb részéről egy fotós is tanúja volt. Ha bíróság előtt kell kiállniuk az igazuk mellett, akkor ő hajlandó igazolni az állításaikat, miszerint spontán, nem pedig megszervezett beszélgetést vettek kamerára.

Az azóta az M1 híradónak megszólaló közmunkást az E14-PM a botrány kirobbanása óta nem kereste, "nem vagyunk nyomozóhatóság", mondta Karácsony. Ugyanakkor a párt kislétai szimpatizánsai megpróbálnak információkat szerezni helyben.

Karácsony szerint a felvételen megszólaló "fiatalember" – a beszélgetésben elhangzik, hogy 21 éves és egy 3 hónapos gyereke van – súlyos vádakat fogalmaz meg az E14-PM ellen, rágalmaz, ám állításait semmilyen bizonyíték nem támasztja alá. "Megeszem a fejemet, ha bizonyítani tudja" – ezt is Karácsony mondta, mármint arra, hogy ha bizonyítani tudja, hogy Bajnaiék fizettek neki azért, hogy hazudjon a videón.

Kérdésre azt is elmondta Karácsony Gergely, nem tudja, ki vette rá a közmunkást, hogy hazudjon, a felvételen a polgármestert emlegetik, de ők ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést. A közmunkást ugyanakkor nem jelentik fel, szerinte a férfi kiszolgáltatott helyzetben van, őt csak felhasználják egy politikai hazugság terjesztésére.

Fidesz: A baloldal pártjainál komoly problémák vannak

A Fidesz részéről Kocsis Máté reagált a vágatlan felvétel közzétételére. Arról beszélt, hogy pártja megdöbbent a kislétai videó-ügyön: szerinte ahogy a bajai videó esetében, most is több időre van szükség, hogy kiderüljön az igazság, „de ha igazak a hírek, és ez is egy hamisított videó, akkor a baloldal pártjainál már komoly problémák vannak″. A Fidesz több kérdésben is elszámoltatná Bajnai Gordont, ha pedig a kislétai videóról kiderül, hogy hamisított felvétel, akkor egy újabb ügyben kell felelnie a kérdésekre.

Kocsis újságírói kérdésre azt is elmondta, szerinte a hamisítási botránnyal kapcsolatos vitán túl érdemes arról is beszélni, hogy a baloldali pártok miért mindig a szegény sorban élő, sok esetben cigány embereket használják fel arra, hogy a politikai terepen némi előnyre tegyenek szert. Kocsis szerint ez morális kérdés és beszélni kell róla.

Rovatok