Index Vakbarát Hírportál

18-an mentek meggyőzni a brazilokat

2013. november 29., péntek 07:22

A Pécsi Tudományegyetem hosszú távú érdekeivel magyarázzák, hogy miért kellett három hétre kiutaztatni egy 18 fős csoportot Brazíliába, miközben az egyetemen nemrég épp a szűkös pénzügyi keretekre hivatkozva jelentettek be csoportos létszámleépítést. A rektor által vezetett delegációnak – amellett, hogy ellátogathatott a Rio de Janeiróban rendezett négynapos Tudomány Világfórumára – azt tűzték ki feladatul, hogy brazil hallgatókat csábítson Pécsre.

Népes csapat indult november 13-án a Pécsi Tudományegyetemről Dél-Amerikába. A brazíliai utazást az orvostudományi kar dékánhelyettese jó előre beharangozta a helyi sajtóban. Koller Ákos október végén jelentette be, hogy az egyetemet egy delegáció képviseli majd a World Science Forumon, azaz a Tudomány Világfórumán, amelyet Rio de Janeiróban rendeznek.

A Bódis József rektor által vezetett csoport Sao Paulóban landolt, majd az utazás hivatalos Facebook-oldala szerint több mint egyhetes tartózkodás után továbbindult Rio de Janeiróba, ahol a napokban, november 24. és 27. között tartották a fórumot. A nemzetközi tudományos találkozóra hivatalosan a rektornak volt meghívása, aki többek között Szijjártó Péter külkapcsolati államtitkár és Pálinkás József MTA-elnök társaságában képviselhette az országot.

Pécsen közben komoly felháborodást okozott a 18 fős küldöttség hosszas körútja, amely egészen december 2-ig tart. Az egyetemi dolgozókat az dühítette fel, hogy a szerencsés résztvevők, akik között több HÖK-ös vezető és hallgató is van, az intézmény anyagi forrásait is megterhelve járhatják be a Brazíliát, miközben az Állam- és Jogtudományi Karon néhány héttel korábban csoportos létszámleépítést jelentettek be.

A pénzügyi keretek szűkösségére hivatkozva több mint 40 dolgozónak és oktatónak mondanak búcsút. A rektor és a csoport már Sao Paulóban volt, amikor Pécsen elkezdődtek a konzultációk az intézmény és a közalkalmazotti tanács között. A leépítés a tervek szerint nyolc szervezeti egységet érint: az Állam- és Jogtudományi, a Bölcsészettudományi, a Közgazdaságtudományi, a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai, a Természettudományi és az Illyés Gyula Kart, valamint a gazdasági főigazgatóságot és a klinikai központot. Az Index is beszámolt róla, hogy a leépítéssel a jogi kar egy egész, információszabadsággal foglalkozó tanszéke is megszűnne.

Az egyetemen elterjedt nézet szerint a költséges út, amelyen csak a repülőjegyek 10 milliós tételt jelentettek, leginkább a közelgő rektorválasztás kampányeseményeként értelmezhető. A résztvevők szerint viszont a körút nem jelentett nagyobb összegű kiadást az egyetem számára.

Gunszt Dóra főszervező, a PTE Doktorandusz Önkormányzat elnöke, aki maga is Brazíliában van, az Indexnek emailen küldött válaszában elismerte ugyan, hogy „az intézmény különböző szervezeti egységeinek" is támogatniuk kellett anyagilag a projektet, a költségeket azonban csökkentette a Campus Hungary programban elnyert támogatás, valamint az, hogy az egyes résztvevők egyénileg is hozzájárultak a kiadásokhoz.

A főszervező azt állította, nem tudja megmondani, hogy a delegáció brazíliai útjának mekkora lesz az összköltsége: „Mivel a projekt jelenleg is tart, jelen pillanatban pontos összegeket, adatokat még nem tudunk mondani.” Bár kérdeztük, nem kaptunk választ arra, hogy a Campus Hungary program ténylegesen mekkora összeggel járult hozzá az úthoz. Így az sem derült ki, hogy a résztvevőknek milyen mélyen kellett a saját zsebükbe nyúlniuk.

Gunszt Dóra szerint ugyanakkor téves az a feltevés, hogy a támogatás kizárólag a World Science Forumon való részvételre szólt volna.

A főszervező szerint nem is ez a fontos, hiszen Pécs hosszú távú hasznot húzhat a brazil útból.

A látogatás célja ugyanis a tudományos konferencia mellett az volt, hogy népszerűsítse a magyar felsőoktatási intézményt a kinti diákok körében. „Fontosnak ítéltük, hogy egyetemünk idegen nyelvű képzési és kutatási portfólióját is bemutassuk, ezért a résztvevők ezek bemutatása mellett ismeretterjesztő tudományos előadásokat is tartottak a különböző intézményekben. A csoport tagjainak kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy legyen graduális- és posztgraduális hallgató, óraadó oktató, tanársegéd és egyetemi docens is” – jelentette ki a főszervező.

A brazil állam ösztöndíjprogramja közel százezer brazil hallgató számára biztosít lehetőséget, hogy egy éven át a világ különböző egyetemein folytassanak tanulmányokat.

Ezt a cikket az Index Facebook-oldalán kommentelheti.

Rovatok