Index Vakbarát Hírportál

Igen, az ott egy medve

2013. december 4., szerda 13:26 | aznap frissítve

Majdnem átkóborolt egy medve Szerbiából kedden este, de a járőrök megijesztették, és inkább visszament. Egyelőre nem világos, honnan érkezhetett, a közelben ugyanis nincsenek hegyek.

Medve Hercegszántó határában

A hercegszántói határrendészeti kirendeltség ügyeletesét kedden este fél hatkor értesítette a stabil hőkamera kezelője, hogy egy „szokatlan alakú, különlegesen nagy méretű hőképet vett észre az úgynevezett hercegszántói szögletes erdő mellett található vetésen” – írja a Police.hu. Feltételezték, hogy egy őznél, sőt, egy szarvasnál is nagyobb testű állatot látnak, ami a néhány száz méterre lévő község felé haladt, majd lefeküdt.

Az ügyeletvezető azonnal a helyszínre küldött egy járőrpárost. A mezőre kiérkező határrendészek „megállapították, hogy az állat egy medve, ami érkezésükre felállt, majd néhány lépés után visszafeküdt a földre”.

A rendőrök értesítették a helyi vadásztársaságot és a szerb társszerveket. Felvették a kapcsolatot a határ közelében lévő szerbiai Küllőd (Kolut) állatkertjének vezetőjével is, aki visszaigazolta, hogy az ő két medvéje a ketrecében van. 

A kiérkező vadászok a járőrpárossal 19.39-kor autóval megközelítették az állatot, de ettől megriadt, és átfutott Szerbiába. A lapunknak nyilatkozó határrendészeti tiszt szerint ez volt az első eset, hogy ezen a határszakaszon medvével találkoztak, ugyanígy emlékeztek a vadásztársaság emberei is. A járőrök autójukkal úgy közelítették meg a medvét, hogy az az ellenkező irányba fusson, mint amerre az állattól egy-másfél kilométerre fekvő település fekszik. 

A magyar határőrök értesítették a szerb határrendészetet arról, hogy az állat az ő területükre menekült, de a szerb járőrök nem találkoztak az állattal, igaz, hőkamerás rendszerrel nem rendelkeznek. A határőrök jelenleg nem keresik az állatot, a határszakaszt továbbra is figyelik: nekik csak akkor kell intézkedniük, ha az állat a lakott területet akarja megközelíteni. 

A határrendészet szerint a vadásztársaság emberi elmondták, azon a területen, ahol az állatot felfedezték, előző nap egy szarvast zsigereltek ki, valószínűleg ennek a szagára ment oda a medve, aki lepihent, miután jóllakott a szarvas maradékával.

Hol van Küllőd?

Küllőd (szerb nevén Kolut) egy kis falu a Vajdaság északnyugati csücskében, a szerb–magyar–horvát hármas határ közelében. Közigazgatásilag Zomborhoz tartozik, a 2011-es népszámlálás szerint 1327 ember él itt. Főleg szerbek lakják, a magyarok aránya csak 1,63 százalék. (Wikipédia)

Magyarországon régóta nem élnek medvék, Trianonnal elvesztettük őket is. Napjainkban a barna medve megtalálható a Pireneusokban, Asztúriában, Abruzziában, az olasz Alpokban, a Balkánon és a Kárpátok teljes vonulatán. Észak-Európában is több országban: Norvégiában, Svédországban, Finnországban.

Bár nagyon kicsi az esélye, nem teljesen kizárt, hogy Magyarországon valaki medvével találkozzon, különösen olyan helyeken, ahol a hegyvidéki területeknek erdős összeköttetése van az országhatáron túli részekkel. Arra eddig nem volt példa, hogy a Vajdaságból érkezzen egy példány.

A medve nem csinál hobbit az emberek riogatásából, és nem tekint minket tápláléknak. A legtöbb medvetámadás egyszerűen baleset, és néha előfordul, hogy az állat úgy érzi, nem tud elmenekülni, ezért ellentámadással próbálja szavatolni a saját biztonságát.

Rovatok