no

Index Vakbarát Hírportál

Kövér visszahozná a háromhetes ülésezést

2013. december 7., szombat 09:21

Kövér László szerint az új házszabály elfogadása után, a választást követően felálló új, kisebb létszámú parlament munkája ésszerűbbé, kiszámíthatóbbá válik, kevesebb lesz a szócséplés, az üresjárat, a felesleges vita. Az Országgyűlés elnöke erről az MTI-nek beszélt.

Ha rajta múlna, a következő ciklusban háromhetes ülésezési rendet javasolna. Azt mondta: bár a beterjesztett házszabályi javaslaton néhány ponton, például a bírságok behajtásának rendjén, valószínűleg módosítani kell, az alkalmas arra, hogy olyan normákat rögzítsen, amelyek megakadályozzák, hogy a parlamenti munka a választópolgárok szemében bolhacirkusszá, érdektelen színházzá silányuljon.

Arra a felvetésre, hogy a házszabálytervezet benyújtása után a legtöbb kritika azt a passzust érte, hogy a képviselőknek felállva kell majd köszönteniük a választópolgárok közösségét az elnök pulpitusra lépésekor, azt mondta: komoly baj van azok gondolkodásával, akik ebből azt szűrték le, hogy ez az ő igénye és „az irántam való kötelező tisztelet kikényszerítése”.

Ezek a vélemények rám nézve egyébként hízelgőek, hiszen nem kevesebbet tartalmaznak, mint azt, hogy a következő ciklusban is én leszek a házelnök

 – mondta. Ez azt feltételezi, hogy a Fidesz megnyeri a választást.

Szerinte „bizonyos civilizációs fejlődési fokozaton kell átmenni ahhoz”, hogy valaki értse, miként fejezi ki a felállás a tiszteletet egy közösségben egymás iránt, illetve valamilyen magasabb rendű eszme iránt. Mindemellett a jelenlegi gyakorlatban is megjelenik ez, például a képviselők eskütételekor.

Értem azt is, hogy Mesterházy Attilának jeleznie kell a baloldali kricsmiben, hogy ki a legnagyobb hangú legény, de ezzel a kisszerű megnyilatkozásával újólag csak az MSZP párbeszédre és együttműködésre való képtelenségét demonstrálta

  – mondta.

Rovatok