Index Vakbarát Hírportál

Tízezrek fűtés nélkül

2013.12.16. 12:56

Kicserélték a bűnös csövet, ami miatt ma a hideggel vívja csatáját reggel nyolctól este nyolcig Óbuda. Távvezeték-javítás miatt lekapcsolták a hő- és melegvíz-szolgáltatást, több mint 18 ezer lakás maradt fűtés nélkül. Percről percre tudósítunk a kerületi vacogásról. Ha Ön is óbudai és ott sincs fűtés, vagy éppen hogy van, küldjön képet, videót és beszámolót a tema@mail.index.hu-ra!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az új elemet addig szabták, míg most pontosan a helyére került. Nemsokára megkezdik a hegesztést. Minősített hegesztők három sorban vagy rétegben hegesztik majd. Ha ez kész, és visszaengedték a rendszerre a vizet tíz bar nyomással, utána az ideiglenes alátámasztást kiveszik. A hegesztés elég sokáig tart, de még az is lehet, hogy hamarabb végeznek, mint tervezték.

  • Vajon hol máshol okoz problémát a fűtéshiány? Természetesen a Budapest–Jeruzsálem-tengely másik végpontján. „Gyetyákkal ücsörgünk otthon, nem lehet sem olvasni, sem zuhanyozni, minden sötét” – nyilatkozta a 81 éves jeruzsálemi Henri Ponar. „Mióta lemerültek az akkumulátorok, mobiltelefonunk sincs. Elegünk van, semmi sem történik, pedig rokkant vagyok, nem egyszerű a helyzet” – tette hozzá. Az áramszolgáltatás egyébként egy nagy hóvihar miatt szünetel, és bár dolgoznak a helyzet megoldásán, nem teljes létszámban: az áramszolgáltató 200 munkatársa egy űrkutatásról szóló konferencián vesz éppen részt. Jeruzsálemben egyébként hat állat halt meg a hóviharban, köztük két flamingó: rájuk dőlt egy fa a viharban. Az állatkert szerint nagy baj nincs, mert maradt még 30 flamingójuk.

  • Szerettünk volna egy képet készíteni a harmadik kerületi közterület-felügyelet területén kialakított melegedőről, de nem engedték, mivel a sajtó csak és kizárólag a kerületi önkormányzat sajtósának engedélyével és kíséretével léphet a melegedő területére. A harmadik kerületi önkormányzattal való híresen jó kapcsolatunk miatt végül a kerítésen kívülről készítettünk egy fotót a melegedőről. Egyébként jöjjön, ha fázik, a recepciósnak kell szólni, aki melegedni jön, ő pedig szól egy hölgynek, aki bekíséri.

  • A Nagy Óbudai Csőcsere
  • Harmadik feljegyzés. Már csak 4831 tengeri mérföld választ el a kubai partoktól. Odakinn +1,9 C van, a szobai műszer már csak +22,6 C-ot jelez. A radiátorok nem működnek, a csapból továbbra is hideg víz folyik. A parketta is hidegebb, zokniban már nem kellemes a járás, talán mert az alsó szomszédnál sincs fűtés. Felveszek egy papucsot.

  • Amíg arra várunk, hogy a szakemberek befejezzék a munkálatokat, hadd ismertessük meg önöket néhány mérföldkővel a távfűtés történetéből, például biztosan nem tudták, hogy a technológia  C. Sergius Orata római lovag fejében született meg az i.e. első században, és hogy Vitruvius Pollio római építész i.e. 13-ban született műve, a De architectura már részletesen ismerteti a császári palotát fűtő ún. hipokausztumot.

  • – tíz percen belül ketten is megjegyezték a newsroomban. És még hat és fél óra van hátra. Nem irigylem az esti hírügyeleteseket!

  • Vajon a Nemzeti Dohánybolt vagy a Csőcsere felirat olvasható több üzleten az országban? Megannyi kínzó kérdés!

  • A Harrer Pál utcai nyugdíjasházból üzenjük, hogy nem fázunk. A szeretet ünnepe előtt kevesebb rosszindulattal kellene kezelni a dolgokat!!!!!!!!!!!! Inkább vigasztalni kellene, mint lázítani.

    – írta olvasónk, Eszter.

  • Az óbudai vacogást a hétfői parlamenttel párhuzamosan közvetítjük, úgyhogy most kapcsoljuk is Gergőt az Országház sajtóterméből:

    22 fok, ideális hőmérséklet. A sajtószobában amúgy kellemetlen meleg szokott lenni, de most takarékon működik az Országház. Remélem, a szerkesztőségben sem fagynak meg a kollegák!

    Köszi az aggódást, Gergő, az az igazság, hogy tegnap úgy befűtöttek itt nekünk, hogy rohadt meleg van.

  • A legrégebbi távfűtés Európában 1322-ben indult – és működik a mai napig – Chaudes-Aigues francia faluban, ahol geotermikus hőforrások vízével fűtik a templomot és a házakat.

  • 8-12 órás fűtési szünetre kell számítani, drasztikus fűtéscsökkenésre sehol sem. Ez praktikusan pedig csak annyit jelent, hogy délután 4 órától érdemes egy pulóvert felhúzni

    – mondta el az Obuda.hu-nak Balog Róbert, a Főtáv kapcsolati és üzletfejlesztési igazgatója.

  • 1974-ben már csaknem az összes rejkjavíki lakásban távfűtés volt (persze könnyű nekik), Moszkvában ezt 1981-re sikerült elérni. Van egy tippünk, hogy Izlandon eggyel jobban működik a dolog, legalábbis rendszeresek a moszkvai távhőszolgáltatás akadozásáról szóló hírek. 

    Épp egy ilyet kerestem illusztrációs céllal, amikor beleütköztem ebbe a 2010-es hírbe, ami arról szól, hogy a legnagyobb júliusi forróságban viszont véletlenül sikerült bekapcsolniuk a rendszert, és kicsit ráfűtöttek még a 36 fokra – az oroszokban ritkán csalódik az ember!

  • A Szérűskert utcai bölcsődében is kellemes meleg volt a délutáni alvás idején.

    tudósít az önkormányzat.

  • Hetek óta nincs fűtés a pécsi Minerva-könyvtárban – írja a Pécsi Újság. Mi más, mint pénzhiány miatt nem tudnak fűteni, az igazgató szerint 16 fok van az olvasótérben. Az intézményvezető a helyi kocsmára is neheztel:

    Egy darabig volt saját bevételünk, néhány üres helyiséget ki tudtunk adni bérleménybe. De begyűrűzött a válság, a bérlőink felmondtak, jó esetben fizettek, rosszabb esetben fizetés nélkül távoztak, például a volt kocsma üzemeltetői is. Főleg hátrányos helyzetűek járnak hozzánk, nyugdíjasok, munkanélküliek, kisgyermekes családok, mozgáskorlátozottak, fogyatékosok. Csak 800 forintot kérünk az éves tagságért, ebből pedig nem lehet megélni. Maradnak a pályázatok, de a befolyt összegek nagyságrendileg sem akkorák, mint a fűtésszámlák.

    – panaszolta a könyvtár vezetője a pécsi lapnak.

  • Az óbudai polgármester ismét a Facebookon keresztül üzent a szerkesztőségnek. 

  • Ha a fűtésmentes nap arra sarkallta, hogy segítsen a hasonló cipőben járó hajléktalanoknak, itt a nagy lehetőség: Zsolt például, akinek nagyképben mutattuk be egy napját, nemrég azzal keresett meg minket, hogy kályhát keres télire a kunyhójába. Nekünk nincs, de ha önnek van, ezen a linken tudja felajánlani neki.

  • A Mozaik utca 7. szám alatt kijelölt melegedő délután fél 3-kor teljesen üres, egyetlen lakó sem vette igénybe a helyiséget. 

    – tudósít az önkormányzat Facebook-oldala

  • Olvasónk, Mónika mérges, de nem azért, mert a bölcsiben túl hideg van:

    Sziasztok,

    kérték tőlünk a múlt héten, hogy ne vigyük be a gyereket a bölcsödébe, mert hideg lesz. Most látom, hogy közzé lett téve, hogy 25 fok körüli a hőmérséklet. Én meg sajna kivettem egy fizetésnélkülit – mert ugye évvégére már el kellett számolni az összes napommal – hogy egy másik kerületben vészeljük át a hideget. Úgy tudom a 14 fős csoportból csak 3-an voltak ma bent.

  • Azt hihetnénk az eddigiek alapján, hogy csak Óbuda és Jeruzsálem szív ma, pedig Szíriában sem rózsás a helyzet: Aleppóban sokan az erkélyen raknak tüzet, ha más nincs, a szemetet gyújtják meg. Libanonban egy szír menekültcsalád sátra kigyulladt, kisbabájuk, akit egyedül hagytak bent, meghalt. Több mint kétmillió szír menekült van egyébként, közülük sokan jobb híján sátraznak a váratlanul kemény télben is.

  • Az Indexnél be se kapcsolnám a fűtést, a sok hülyeség leírása miatt.

    – tett rendet olvasónk, László a Facebookon.

  • És így néz ki a melegedő kívülről, ahová ugyebár az óbudai önkormányzat durcija miatt nem jutottunk be.

  • Jól mondta Bús Balázs, sehol sincs nagyon hideg, úgy tűnik, komolyabb probléma nélkül lezajlik a csőcsere napja. Köszönjük a figyelmet, egyúttal hadd tolmácsoljuk az önkormányzat javaslatát a nagy izgalmak utánra: a Fő téri ingyenes korcsolyapálya és a forralt boros bódék felkeresését.

Rovatok