Index Vakbarát Hírportál

Nagyon furcsán alakul Toroczkai büntetőügye

2013. december 18., szerda 07:45

Több mint másfél évvel ezelőtt Toroczkai László vezetésével körülbelül százan behatoltak a budapesti Bank Center épületébe. A rendőrség az ügyben nyomozott, elfogták Toroczkait, és vádemelési javaslattal továbbküldték az iratokat az ügyészségnek. Nem fogják kitalálni, mi történt.

Emlékeznek még 2012. március 15-ére?

Akkor történt, hogy az ismert szélsőjobboldali figura, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőjeként ismert Toroczkai László – több mint száz társával együtt behatolt a budapesti belvárosban található Bank Center épületébe, hogy egy petíciót adjon át a Nemzetközi Valutaalap képviselőjének. Az IMF-nek  a Bank Centerben van a budapesti irodája, de Toroczkaiék a portásokon kívül mással nem találkoztak. Velük azonban összetűzésbe kerültek, végül egy pirotechnikai eszközt (a focimeccseken is használatos fáklyát) gyújtottak meg, az épület belső tere füstbe borult. Az incidensről több videofelvétel is készült.

Az ügyben a rendőrség nyomozni kezdett, a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya pedig március 27-én Szegeden elfogta és előállította Toroczkait, akit a nyomozók kényszerítés bűntett kísérlete elkövetésének gyanúja miatt hallgattak ki. 2012. május végén a rendőrség vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek az iratokat. 

Toroczkai Lászlót múlt vasárnap megválasztották Ásotthalom polgármesterének, ami egyben azt is jelenti, hogy nincs eltiltva a közügyektől. Az Index a rendőrségnél érdeklődött, hogy mi lett a Bank Center-es ügyével. A rendőrség közölte, hogy a nyomozást már 2012 májusában lezárta, és az ügyészségnek megküldte a vádemelési javaslatot.

Lapunk ezért a Fővárosi Főügyészséghez fordult, Bagoly Bettina szóvivő azonban meglepő választ adott, amelynek tartalma lényegében megegyezett azzal, amiről a rendőrség tájékoztatott minket:

Megkeresésére tájékoztatom, hogy az érdeklődött ügyben a nyomozó hatóság a nyomozást befejezte és a nyomozás iratait kényszerítés bűntettének kísérlete miatt vádemelési javaslattal küldte meg a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészségre. Az üggyel kapcsolatban további tájékoztatás csak az érdemi döntést követően adható.

Mivel a szóvivő válaszából kiderült, hogy a Bank Centernél történtek miatt indított büntetőeljárás lényegében ugyanott tart, ahol másfél éve, ezért megkérdeztük az ügyészséget, hogy ezt a furcsaságot mégis mivel magyarázzák. 

Erre jött az újabb válaszuk:

A telefonon beszéltek alapján, további kérdésére tájékoztatom, hogy az ügy iratai korábban, 2012. június 01-jén valóban megérkeztek a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészségre vádemelési javaslattal, akkor azonban az iratokat felülvizsgálva, a kerületi ügyészség további nyomozási cselekmények elvégzését rendelte el. A nyomozó hatóság a továbbfolytatott nyomozást befejezte, és annak alapján az iratokat most ismételten - 2013. december elején - vádemelési javaslattal küldte meg a kerületi ügyészégre.

Kérdés, hogy ha a rendőrség csak idén, ráadásul éppen ebben a hónapban fejezte be a „tovább folytatott" nyomozást, akkor ezt miért nem közölte az Indexszel, amikor először érdeklődtünk a Bank Centerben történtekről. De legalább ilyen furcsa, hogy egy másfél évvel ezelőtt elkövetett bűncselekmény ügyében miért kell több mint másfél évet várni arra, hogy a hatóságok újabb vádemelési javaslattal éljenek. 

Toroczkai László felelőssége a 2006-os székházostromkor is felmerült. A rendőrség ugyan indított ellene egy tízmillió forintos kártérítési pert, de a bíróság megállapította: Toroczkai nem felelős azért, ami ott történt.

Kizárhatják a Toroczkai mellé álló DK-sokat

Gyurcsány Ferenc arra számít, hogy a Demokratikus Koalícióból (DK) ki fogják zárni azokat a párttagjaikat, akik Toroczkai Lászlót támogatták a hétvégi ásotthalmi időközi polgármester-választáson. A párt etikai bizottsága kedden ülésezett, de nem hozott döntést. (MTI)

Rovatok