Index Vakbarát Hírportál

Miért hagyta a rendőrség, hogy betörjék a videóriporter orrát?

2013. december 19., csütörtök 10:49

A bíróság szerint az ORFK nem vizsgálta meg elég alaposan, hogy a rend őrei miért nem segítettek Szász Barnának a Bajnai ellen tüntető nácioid elemek támadásánál.

Tavaly október 23-án az Egymillióan a Sajtószabadságért megmozdulása idején a Ferenciek terén gyülekező jobboldali ellentüntetők között, a rendőr sorfaltól néhány méterre forgatott Szász Barna és Plankó Gergő kollégánk, amikor többen körbeállták őket.

Szász Barnát először csak „metélt farkú zsidó barátaihoz” küldték, utána azonban elkezdték lökdösni. Barna kezével a kamerát védte, és az őt inzultálókkal próbálta békésen megbeszélni, hogy hagyják őket dolgozni, amikor egy támadó egyszercsak hátulról odalépve arcon ütötte őt  – mint később kiderült, a támadó öklére láncot tekert, így simán öt darabba törte a videós orrcsontját.

Halál rátok, zsidók!

Szász Barna feljelentést tett, a rendőrség egy szemtanú segítségével meg is találta a támadót – ellene tavasszal indul majd a bírósági per. A tüntetést biztosító rendőrség ellen pedig az áldozat panasszal ért, ugyanis úgy találta, hogy a helyszínen néhány méterre álló rendőrök több hibát is vétettek.

Először is a legnyilvánvalóbb: nem védték meg a sajtó – elvileg egyébként kiemelt védelmet élvező – munkatársát. Annak ellenére nem, hogy többen külön is szóltak a rendőröknek, hogy „hahó, az indexeseket elkezdték körbevenni, ebből baj lesz”, de azok semmit nem csináltak, sőt, még a bántalmazás után sem segítettek a videós stábnak kijutni a tömegből, a támadót pedig nem igazoltatták. Ezen kívül az ellentüntetés maga egy szélsőséges, félelemkeltő, erőszakos csoport be nem jelentett gyülekezése volt, amit a rendőröknek a törvény szerint kérdés nélkül fel kellett volna oszlatniuk.

A panasz kanyargós utat járt be: először kiderült, hogy nem is a panasz címzettjeként megjelölt Budapesti-, hanem az Országos Rendőrfőkapitányság emberei voltak ott, így az ügy átkerült oda. Az ORFK meg is vizsgálta és elutasította a panaszt arra hivatkozva, hogy 10 méterre álltak és nem láttak semmit – a videóból is látszik, hogy nem igaz. Ezután a Szász Barnát képviselő Helsinki Bizottság ügyvédje (Fazekas Tamás) fellebbezett, de azt is elutasították.

Ezután került sor a bíróságra, amely határozatában kimondta, hogy az ORFK a panasz mérlegelését kizárólag rendőri vallomásokra alapozta, és nem törődött az ezeknek ellentmondó civil beszámolókkal, tanúvallomásokkal, illetve egyéb bizonyítékok beszerzésével – azaz nem derítette fel a tényállást. Ezen felül a bíróság azt is kimondta: Az ORFK azt sem vizsgálta meg érdemben, nem kellett volna-e valamilyen eszközzel fellépnie az ellentüntetőkkel szemben.

A határozat ellen nem lehet fellebbezni, ellenben a Kúriától 60 napon belül lehet kérni a döntés felülvizsgálatát.

Rovatok