Index Vakbarát Hírportál

Veszélyes Dunaújváros levegője

2013. december 26., csütörtök 14:49

A szálló por (PM10) magas koncentrációja miatt veszélyesnek minősítette Dunaújváros levegőjét az Országos Környezetegészségügyi Intézet, írja az MTI. A por miatt a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai jelentősen súlyosbodhattak.

Az OKI közlése szerint szerdán 17 óra a szálló por koncentráció folyamatosan csökken Dunaújvárosban, így a csütörtöki mérési adatok alapján pénteken valószínűleg már a tájékoztatási küszöb alatt marad a levegő szennyezettsége a településen. Az OKI értékelése alapján Budapesten, Salgótarjánban, Egerben, valamint a Sajó völgyében (Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc) is kifogásolt a levegő minősége.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelését egy index alapján végzik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Rovatok