Index Vakbarát Hírportál

149 millió forintos hátrányból indul az MSZP-Együtt

2013. december 27., péntek 11:30

A nyáron módosított kampányfinanszírozási szabályok miatt jelentős összegű állami támogatástól esik el a Fidesszel szemben induló ellenzéki szövetség a 2014-es országgyűlési választáson. A szocialisták és az Együtt-PM jelöltállítási megállapodása alapján 75 körzetben az MSZP, 31-ben pedig Bajnai Gordonék emberei indulnak, ez azonban nem passzol az új rendszerhez.

149 millió forintos állami támogatástól esik el az MSZP a 2014-es országgyűlési választás kampányában, mert az Együtt-PM szövetséggel kötött megállapodása alapján csak 75 egyéni jelöltet állít az ország 106 választókerületében, a fennmaradó 31 helyen pedig az Együtt-PM jelöltjei indulhatnak.

A hosszas tárgyalások után kialakított ellenzéki kompromisszumot viszont nem sikerült összhangba hozni az alig néhány hónappal korábban megváltoztatott kampányfinanszírozási szabályokkal.

Az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal júniusban teljesen átalakította a parlamenti választáson résztvevő pártok állami támogatását.

A módosítás szerint a pártok egyéni jelöltjeinek az államkincstár minden választókörzetben 1 millió forintot biztosít a kampányköltségeik fedezetére. Annak a pártnak, amely minden körzetben indul, 106 millió forintot jut a jelöltjei után, de ezen felül 597 millió forint kampánytámogatásra is jogosult.

A költségvetéstől tehát összesen 703 millió forintot kapnak az ország összes választókörzetét lefedő pártok, azoknak a politikai szervezeteknek azonban, amelyek nem tudják ezt a szintet elérni, jóval kevesebb pénz jár. Az új törvény 25 százalékos ugrásokat állapított meg a támogatási összegekben: a legalább 80 egyéni körzetben jelöltet állítók, azaz a 75 százalékot átlépők 448, a választókerületek felében induló pártok 299, a körzetek negyedében egyéni jelöltet állító pártok pedig csak 149 millió forintot kapnak a jelölteknek járó 1 millió mellé.

A közös listát állító pártok egy jelölő szervezetnek számítanak, így a Fidesz és a KDNP szövetségének ezzel nem lesz gondja, csupán az 597 milliós támogatás elosztásáról kell megállapodniuk.

Az MSZP és az Együtt-PM két elnöke, Mesterházy Attila és Bajnai Gordon azonban arról állapodott meg, hogy egymást támogatva külön-külön indulnak. A törvény szerint így nem adható össze a két szervezet jelöltszáma: Bajnaiék a 31 jelöltre (29 százalék) 149 milliós támogatást kapnak majd, a szocialisták 75 ember után (71 százalék) azonban csak 299 milliót. Az MSZP-Együtt szövetségnek tehát összesen 448 millióval kell megelégednie.

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke kérdésünkre elmondta, hogy a jelöltállítási tárgyalásokon tudatában voltak az új szabályozás jelentette hátrányoknak, de ez egyértelmű következménye az ellenzéki oldalt megosztani akaró választási- és kampányfinanszírozási reformnak. Szigetvári szerint a legnagyobb hátrányt nem a pár millió forintnyi különbség jelenti, hanem az, hogy az összefogáson kívüli pártok aránytalanul több forráshozhoz jutnak, függetlenül tényleges társadalmi támogatottságuktól.

Rovatok