Index Vakbarát Hírportál

Pintér feloldatná a titkosítást Őszöd-ügyben

2014. január 7., kedd 22:25

Pintér Sándor belügyminiszter a HírTV Magyarország élőben című műsorában arról beszélt kedd este: eljött az ideje annak, hogy az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatban keletkezett titkosszolgálati jelentés egy részét nyilvánosságra hozzák.

A belügyminiszter azt mondta a műsorban, hogy teljes egészében nem tudják feloldani a titkosítást, nem lehet az összes dokumentumot nyilvánosságra hozni az érintettek személyiségi jogai miatt. Pintér aggályokat sorolt. Megemlítette, hogy az a titkosszolgálati munkatárs, aki ebben az ügyben dolgozott, nem lenne alkalmazható a jövőben, ezért meg kell őrizni anonimitásukat.

A riporter megkérdezte: az, hogy ki mire adott utasítást, meddig vezethetnek a szálak, ez például olyan információ-e, ami nyilvánosságra kerülhet. "Egy részében biztos, csak nem biztos, hogy a teljességét bemutatná a történteknek" - válaszolta Pintér. "Lehet, hogy félrevezetné azokat, akik csak részinformációt kapnak meg" - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc legutóbb, amikor november elején interjút adott az Indexnek, az őszödi beszédet a politikai krédójának és a Demokratikus Koalíció morális alapvetésének nevezte.

A kormányváltás előtt készült nemzetbiztonsági jelentés nyilvánosságra hozatalát korábban maga Gyurcsány is kérte. A Népszabadságnak idén azt mondta, semmi kockázatot nem lát abban, hogy az elkészült jelentésnek bármely részletét nyilvánosságra hozzák.

„Ha ahhoz fűződik érdek, nyugodtan nyilvánosságra lehet hozni mindent. Annyit azonban megjegyeznék, hogy a Fidesz sem örülne, ha minden hozzáférhetővé válna abból, amit a titkosszolgálat az őszödi ügyben feltárt. A történet nem ott kezdődik és fejeződik be, hogy valakik ezt a hanganyagot átadják valakinek. Ez a felvétel egy hosszú láncon ment keresztül, és ebben a láncban van olyan fontos elem, amely érdemben érinti a Fidesz eddig hangoztatott pozícióját” – mondta a Népszabadságnak a volt kormányfő.

Rovatok