Index Vakbarát Hírportál

Négy év letöltendőre ítélték a korrupt újbudai városatyát

2014. január 13., hétfő 15:04

A bíróság első fokon bűnösnek mondta ki Wieszt Jánost folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetésben, és négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte az egykori XI. kerületi szocialista frakcióvezetőt – jelentette helyszíni tudósítónk.

A Fővárosi Törvényszék előírta, hogy legalább büntetésének kétharmadát mindenképpen le kell ülnie – ebbe a házi őrizetben és előzetesben tartott időt 1:4 arányban beszámítják. Mellékbüntetésésként a bíróság Wieszt Jánost négy évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és 2,2 millió forintos vagyonelkobzást is elrendelt. Az ügyész – aki korábban hét évet kért a csúnyán lebukott politikusra – súlyosbításért, az elítéltek viszont felmentésért fellebbeztek, a döntés így még nem jogerős.

Lefilmezték az átvételt

Wiesztről és bűntársairól még 2010 tavaszán mutatott be egy titokban készült leleplező videót a kerületi Fidesz-frakció, melyen a politikus egy kétmillió forintot tartalmazó borítékot vett át. A szocialista politikus el is ismerte azt, hogy ő szerepel a felvételen, de azzal védekezett, hogy egy ház adásvételét vették fel, később pedig úgy emlékezett, hogy csak egy kölcsönt adtak át neki.

Azonban hamar kiderült, hogy valójában egy Bartók Béla úti számítástechnikai üzlet tulajdonosa filmezte le 2007-ben a pénz átadását, és a szocialista frakcióvezetőnek azért kellett a kétmillió forint, hogy az önkormányzat forgalmi áron eladja a bérlőnek a 18,3 millió forintra taksált üzlethelyiséget. A vagyonkezelő bizottság – melynek Wieszt is tagja volt – tulajdonképpen belehajszolta a vételbe a Qwerty Kft.-t, miután egyik napról a másikra hétszeresére emelte a helyiség bérleti díját.

Wieszt János legkellemetlenebb perce

Információink szerint Wieszt egy másik elítélt újbudai szocialista, Molnár Gyula bizalmasának számított. Értesüléseink szerint a videó hónapokig keringett az MSZP berkeiben, de amint kirobbant a botrány, Wieszt Jánost gyorsan eltávolították a pártból.

Az egykori szocialista politikusnak két ügyvéd segédkezett a korrupciós ügyletben, őket két-két év szabadságvesztésre és 8, illetve 5 millió forintos vagyonelkobzásra ítélték.

Nincs veszélyesebb, mint politikusokkal együtt dolgozni

Az egyik megvádolt ügyvéd az utolsó szó jogán a bíró lelkére próbált hatni, azt mondta:

Még mindig egy olyan ügyben érzem magam, ami nem velem történt, hanem valaki mással

majd arról panaszkodott, hogy a per őt és családját anyagilag tönkreteszi. Állítása szerint ő csak lobbitevékenységet folytatott, amit a videó készítésének idején nem szabályoztak olyan részletesen.

helyzetemmel éltem, de nem visszaéltem

Az ügyvéd beszélt arról is, hogy rossz társaságba került:

26 évesen még azt hittem, jó dolog országosan ismert politikusok társaságában lenni, velük együtt dolgozni, de ma már tudom, hogy nincs ennél veszélyesebb terület.

A bíró az ítélet indoklásánál elmondta, hogy Wieszt a tárgyalások alatt majdnem végig megtagadta a vallomástételt, és csak a legvégén tett vallomást. De vallomása akkor is kimerült az olyan állításokban, mint hogy a Fidesz támadást intézett ellene, meg hogy hamis a videó.

Arról viszont Wieszt nem igazán tudott beszámolni, ha a videó hamis, akkor hol van megvágva, és ott valójában mi is hangzott el. Ráadásul a szakértők egyértelműen állították, hogy a felvétel valódi, a kép és a hang végig szinkronban van, a hangsáv végig konzisztensnek tűnik, nincs olyan változás a hangspektrumban, ami arra utalna, hogy bármelyik részét utószinkronizálták volna.

Wieszt a tárgyaláson azzal magyarázta a Qwerty bolt ügyeinek intézését, hogy féltette az állását. Állítása szerint ugyanis ő akkor abban a hitben élt, hogy a bolt bérlője a titkosszolgálat rádiótechnikai beszerzője volt. De abba is belezavarodott, hogy ki kitől kért kölcsönt. A fő tanú, a Qwerty számítástechnikai bolt tulajdonosa a kihallgatások során elmondta: 2007-ben még azért nem tett feljelentést, mert félt a megtorlástól, és Wieszt még 2010-ben is megfenyegette őt.

Rovatok