Index Vakbarát Hírportál

Osztrákok vitték el a magyar cég elől a 27 milliárdos szuperlézert

2014. január 29., szerda 10:35

Az Index információi szerint hosszú huzavona után a szegedi szuperlézer, az ELI épületeire kiírt tenderen a drágább ajánlatot tevő, de jelentős támogatókkal rendelkező Strabag–Swietelsky-konzorcium lett a győztes.

A Szeged külvárosában, az egykori szovjet laktanya területén megvalósuló ELI lézerközpont építésére két pályázat érkezett. A közel 27 milliárd forintos projektre júniusban a nagyszámú érdeklődő közül végül a szegedi székhelyű KÉSZ Építő Zrt., valamint az osztrák hátterű Strabag-MML Kft. és a Swietelsy Magyarország Kft. konzorciuma adott be végül ajánlatot.

Az elmúlt fél évben többször is módosultak a határidők. Még az utolsó napokban is terjedelmes hiánypótlást kértek pályáztatók, a KÉSZ-nek több mint 150 oldalas kiegészítést kellett elkészítenie egyetlen nap alatt, de ez sem volt elég ahhoz, hogy a 24,7 milliárdos, a konkurenciánál 300 millióval olcsóbb árajánlatát elfogadják.

Információink szerint a többszöri információkérés ellenére végül 4 pontra hivatkozva kizárták a versenyből a KÉSZ-t. A cég fellebbez a döntés ellen.

A Strabag nagyon jó nyerési aránnyal büszkélkedhet az utóbbi időben a hazai nagy tendereken. Az osztrák érdekeltségű cég számos közös beruházás nyert el a Közgéppel együtt. 2013-ban a Simicska Lajos nevével fémjelzett cégcsoport legnagyobb megbízását is egy konzorcium vezetőjeként, a Strabaggal közösen kapta. Ez az M86-os gyorsforgalmi út Hegyfalu és Csorna közti 33,4 kilométeres szakaszának kivitelezési munkája 65 milliárd forintba kerül.

Rovatok