Index Vakbarát Hírportál

Medián: Fidesz 39%, Összefogás: 22%

2014. február 4., kedd 21:24 | aznap frissítve

Egyre több szavazó választott magának pártot, és az emberek már több mint fele, 52 százaléka biztosan elmenne szavazni. Ugyan többen akarnak kormányváltást, mint a Fidesz maradását, de a kormánypárt továbbra is fölényesen vezet – derül ki a Medián januári felméréséből. A felmérés jóval a baloldali összefogás bejelentése után, január 24-e és 28-a között készült. A részletek az e heti HVG-ben lesznek olvashatóak.

Legutóbb 2010 tavaszán volt olyan magas a választók aránya, mint most, ez valószínűleg a közelgő választásoknak köszönhető. Az elmúlt egy év alatt közel kétszeresére, 22-ről 40 százalékra nőtt azok aránya, akik úgy látják, az országban jó irányba mennek a dolgok. Kicsivel többen vannak a kormányváltást akarók, mint a maradása mellett lévők:

A Fidesz fölényesen vezet, sőt, növelte támogatottságát. A választani tudó biztos szavazók több mint fele a Fideszt támogatja, és az emberek kerek 60 százaléka úgy véli, a kormánypárt a tavaszi választásokon ismét győzni fog.

A baloldali közös listát szinte pontosan ugyanannyian támogatják, mint az előző hónapban a részt vevő pártokat összesen. 

Teljes népesség:

Biztos szavazók:

A válaszadók 51 százaléka kizártnak tartja, hogy a baloldali közös listára voksoljon.

A politikusok népszerűségi listáján szintén a Fidesz vezet: Áder János 53 és Orbán Viktor 45 százalékkal. Az első tíz helyen jelenleg csak egy ellenzéki politikus (Mesterházy Attila, 33 százalék) található. Mesterházy mellett Bajnai Gordon, Kuncze Gábor és Karácsony Gergely (31, illetve 30-30 százalék) sorakozik.

Rovatok