Index Vakbarát Hírportál

Az MSZP-sek gyakrabban találkoznak korrupcióval, mint a fideszesek

2014. február 5., szerda 14:07

"Az elmúlt egy évben került-e olyan helyzetbe, hogy kenőpénzt vagy hálapénzt vártak öntől?" - volt a Voks 14 applikáció (ha kíváncsi, itt letölthető: iOS, Android) keddi kérdése, az Index európai korrupciós helyzettel foglalkozó cikkéhez kapcsolódva.

A cikkben ismertetett EU-anyag szerint Magyarországon az átlagnál rosszabb a helyzet, a jelentéshez készített közvélemény-kutatás szerint a magyarok 89 százaléka gondolja úgy, hogy széles körű Magyarországon a korrupció. Ez a szám kiugróan magas az európai mezőnyben.

Szintén jellemző a magyar korrupciós helyzetre, hogy az európai átlagnál majdnem kétszer többen válaszolták azt, hogy az elmúlt egy évben kérték vagy elvárták tőlük, hogy kenőpénzt fizessenek valamiért (a válaszadók 13 százaléka) 

 

Érdekesség, hogy ezzel szemben a Voks 14 keddi felmérésében a válaszadók 47 százaléka azt felelte, hogy az elmúlt évben volt olyan helyzet, amikor kenőpénzt vagy hálapénzt vártak tőle. 26 százalék adott is pénzt, míg 6 százalék csak azért nem tette, mert nem tudott adni. A válaszadóknak csupán 53 százaléka felelte azt, hogy nem került ilyen helyzetbe. Mindössze 15 százalék azok aránya, akiktől vártak kenőpénzt vagy hálapénzt, de elvből nem adtak.

A 60-69 éves korosztály esetében fordított az arány, 60 százalék került ilyen helyzetbe, és 40 százalék adott is kenő- vagy hálapénzt. A 18-29 éves korosztály esetében ez az arány csak 21 százalék.

Még markánsabb a különbség a Fidesz- és MSZP-szavazók összehasonlításában: előbbieknek csaknem 71 százaléka állítja, hogy az elmúlt egy évben sosem vártak tőle pénzt, míg az MSZP-seknek csak 38 százaléka nem találkozott ilyesmivel. A fideszeseknek 17, az MSZP-seknek 38 százaléka mondja azt, hogy volt ilyen helyzetben, és adott is pénzt.

A felmérés eredménye nem reprezentatív, az alkalmazás használóinak véleményét tükrözi.

Ha arra is kíváncsi, mekkora összegekkel fizetjük le, akit le kell, kattintson ide >>>

Rovatok