Index Vakbarát Hírportál

Bombariadó volt a Clark Ádám téren

2014. február 8., szombat 12:22

Frissítés: Feloldották a bombariadó miatti hatósági zárást a Clark Ádám téren, így a 16-os, a 86-os és a 105-ös busz, valamint a 19-es és a 41-es villamos újra eredeti útvonalon közlekedik. A forgalom helyreállásáig az arra közlekedők türelmét kéri a BKK.

Háromnegyed 12 és három óra között bombariadó miatt le volt zárva a Clark Ádám téri körforgalom. A Lánchídat és az Alagutat is lezárták az autósok előtt, mindkét irányban. A téren a gyalogosok közlekedését sem engedte a készenléti rendőrség, a budai oldalon a Lánchíd alatt járó villamok sem jártak.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán fél egy körül közölte, hogy
a 16-os, a 86-os és a 105-ös autóbusz terelt útvonalon közlekedik, és a Budavári Sikló sem szállít utasokat a bombariadó miatt. A hatósági zárás ideje alatt a 16-os és a 105-ös busz a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon, a 86-os busz pedig a Csalogány út - Margit körút - Krisztina körút útvonalon halad.

A környéken két tüntetést is tartottak, ezért a helyszínen lévő kollégánk szerint rengeteg volt a rendőr: csak a Sándor Palotánál 9 rendőr kisbusz állomásozik. Szélsőjobboldali szervezetek a becsület napja alkalmából tartottak megemlékezést.

Egy óra előtt nem sokkal megjelent a helyszínen Zagyva György Gyula Jobbikos képviselő, aki kérte, hogy engedjék át őket a Vár felé a Lánchídról. A rendőrség ezt nem engedte, ezért a jobbikos képviselő felhívására átmentek a Deák térre, ahonnan remek taktivával átmetróztak a Széll Kálmán térre. Tudósítónk jelezte: mindenki vett jegyet.

Gyújtós vagy visszaszámlálós bomba?

– kérdezte egy kisgyerek a Clark Ádám téren, miközben szülei a rendőröket próbálták faggatni a bombariadó okáról. A rendőrök ekkor már szalagokat feszíttek ki a tér köré.

Ne bántsd a magyart, mert pórul jársz

– ez pedig nagyjából ötven skinhead karszalagjára volt írva, akik hátulról érkeztek meg a Sándor Palotához. A maroknyi kopasz kettő óra körül a Tóth Árpád sétányon menetelt végig, hogy összetalálkozzanak a Szél Kálmán tér felől a várba igyekvő másik szélsőjobboldali csoporttal. A rendőrség elválasztotta őket az antifasisztáktól, de a Várban lézengő turistákat nem küldték el az útjukból. 

Valakinek egészen remek esküvője lehetett: amikor a lenti képen látható autóból kiszállt a menyasszony és a vőlegény, meglepetten tapasztalták, hogy az egyik oldalon szélsőjobboldali kopaszok, a másik oldalon pedig rendőrök sorfala várja őket.

Negyed háromkor már a Kapisztrán téren voltak a szélsőjobboldaliak, akik árpádsávos, 64 vármegyés és egyéb zászlókat lengettek. Szónokaik a nemzeti összefogásról beszéltek, elmondásuk szerint 17 szervezet közös rendezvényéről van szó. Nem lehetnek túl nagy szervezetek, mivel a szélsőjobbos tüntetők száznál nincsenek sokkal többen, így egy frakcióra nagyjából 5-6 tüntető juthat.

A tömegben ott van Zagyva György Gyula jobbikos képviselő is.

Volt némi lökdösődés is: a kopaszok egy angol nyelvű újság tudósítóját kezdték lökdösni, majd a szélsőjobbos szervezők kivezették a tömegből. A szóváltás abból alakult ki, hogy el akarták kérni az újságíró fényképezőgépének memóriakártyáját.

Az antifasiszták ugyanekkor a Bécsi kapu térnél gyülekeztek. A két csoport között kisebb hangháború zajlik, a szélsőjobbosok világháborús katonai dalokat szólaltatnak a hangfalakból, az antifasiszták pedig szirénáznak.

A szélsőjobboldali eseménnyel szemben nagyjából száz antifasiszta tüntet a Vár túloldalán lévő Dózsa György szobornál. A pesti rakparton pedig a Tisztelet Társasága és a szociáldemokraták emlékeznek meg a zsidó áldozatokra, tucatnyian.

A Sikló melletti korlátra egy molinót feszítettek ki, amelyen a "No pasaran" (nem törnek át) felirat olvasható, alatta pedig rovásírással az, hogy "Menjetek a picsába!".

Rovatok