Index Vakbarát Hírportál

Kádár sírtáblája védett, a sírhelye viszont nem

2014. február 10., hétfő 12:16

Kádár János sírhelye nem védett a kegyeleti törvényben foglaltak szerint, a sírtáblája és a parcella, ahol elhelyezkedik viszont műemléki védelem alatt áll, ezért áthelyezni csak a műemlékvédelmi hatóságokkal egyeztetve lehetne – reagált a Budapesti Temetkezési Intézetet  (BTI) is magában foglaló BVK Holding a Kádár-sírhely újraváltásával kapcsolatos vasárnapi cikkünkre. A levélben egyébként azt is írják, hogy a BTI-nek

a jelzett sírhelyeken nyugvó elhunytak sírhelyeit – egyes sajtóorgánumokban sugalltak ellenére – nem kívánja megszüntetni, felszámolni, az elhunytakat máshová exhumálni. Erre a BTI-nek sem joga, sem szándéka nincs, és nem is volt sohasem. 

Ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a sírhely újraváltásának lehetőségét a sírhely felett rendelkezők számára „biztosítani kell”. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben az örökösök vagy jogutódjaik a határidőig nem fizetnek, a BTI „minden sírhelyet tovább fenntart, nem szüntet meg, legalább egy évig még, tekintettel arra, hogy a rendelkezőket a hosszú időtáv nem midig lehet elérni, illetve értesíteni”. Az egy év lejártával azonban a jogszabályok szerint újra lehetne értékesíteni a sírhelyet, ebben az esetben a műemlékvédelmi szervekkel egyeztetve.

Erre azonban Kádár és felesége sírhelyének esetében biztosan nem kerül sorul, mivel az MSZP vasárnap jelezte, hogy kifizeti a 800 ezer forintos újraváltási díjat. Korábban Thürmer Gyula is úgy nyilatkozott, hogy „kifizetjük, de csak akkor, ha minden kötél szakad”, de úgy látszik, erre a szocialisták felajánlása után nem lesz szükség.

Nem védett, de még az lehet

Ahogy azt korábban megírtuk, Moldova György utánajárásának köszönhetően derült ki, hogy a volt pártfőtitkár sírhelyének fennmaradási szerződését nyárig meg kell hosszabbítani, különben felszámolhatják.

Az ügyet a Bors kapta fel. A lapnak nyilatkozott Boross Péter volt miniszterelnök, az ügyben illetékes Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Biztottság elnöke is, aki azt mondta, hogy habár erről a testületben még nem született döntés, ő személy szerint támogatná a sírhely védetté nyilvánítását. 

Rovatok