Index Vakbarát Hírportál

A taxifuvarok fele nem stimmel

2014. február 12., szerda 09:44

Öt hónap alatt 2584 taxit vizsgáltak meg a Budapesti Közlekedési Központ járműminősítői. A közleményük szerint minden ötödik esetben szabálytalanságot találtak. A próbautazásoknál pedig minden második alkalommal volt valami probléma. Az ellenőrzések éjjel-nappal és hétvégéken is folynak.

Az ellenőrök közel ötezer próbautazásos taxiellenőrzést csináltak, és minden második alkalommal találtak valami szabálytalanságot: leggyakrabban a nyugtaadási kötelezettség elmulasztását, illetve az előírtnál drágább fuvardíj felszámolását. A taxik ellenőrzését elsősorban a pályaudvarok, a Liszt Ferenc-repülőtér és a belváros taxiállomásai vagy frekventált helyei közelében végezték, és figyelembe vették azokat az utaspanaszokat is, amelyekben a megkárosított utasok az indulási helyüket megjelölve kérték a túlzottan magasnak tartott fuvardíj kivizsgálását.

A taximinősítő vizsgálat alatt a taxik külső és műszaki jellemzőit, a klímát, a bankkártya-elfogadást, a műszaki megfelelőséget is ellenőrzték.Aa 2584 vizsgált autóból 1987 jármű felelt meg az előírásoknak, 589-nél hiánypótlásra, javításra volt szükség, 8 járműnél pedig véglegesen elutasították a kérelmet, azokat javíthatatlanul alkalmatlannak találták a taxizásra.

Rovatok