Index Vakbarát Hírportál

Figyelmeztetést kaphatnak a titkot sértő orvosok

2014. február 14., péntek 11:27

A TASZ-nak nem, csak a sajtónak válaszolt a mosonmagyaróvári kórház igazgatója, aki a Társaság szerint orvosi titoktartási szabályt sérthetett. A kórház januárban rendőrt hívott egy tinire, aki drogtól lett rosszul. A TASZ szerint országos a probléma, a Tisztifőorvosi Hivataltól kérnek segítséget.

Elmondása szerint „ismeretlen tartalmú cigarettától” lett rosszul egy 16 éves fiú Mosonmagyaróváron január 24-én. A srác reggel szívta el a cigarettát, amitől délelőtt ájultan esett össze az iskolában. Tanárai kihívták hozzá a mentőt, de délután a kórházban a rendőrség is meglátogatta a tanulót – írtuk korábban. A TASZ akkor levélben fordult a kórházigazgatóhoz, felvetve, hogy megsértette az orvosi titoktartás szabályát.

A Karolina Kórház igazgatója azóta rövid levélben válaszolt a jogvédőknek, nagyjából annyit, hogy a médiának adott nyilatkozata egyben válasz a TASZ kérdéseire is. Hozzátette még, hogy a mosonmagyaróvári kórház honlapjára hamarosan kiteszik az intézmény adatvédelmi szabályzatát, de ilyet eddig nem találtunk.

Dr. Bertalan István kórházigazgató az Oxygén Hírügynökségnek azt mondta:

Ilyenkor mindig elvégzünk egy gyorstesztet, ami az alapdrogokat ki tudja mutatni, itt pozitivitást észleltünk, és a saját belső rendünk szerint szóltunk a rendőrségnek, hogy vizsgálják ki az esetet.

Ahogy korábban mi is és a TASZ is írta: az egészségügy adatkezelését szabályozó törvények szerint a betegnek joga van az orvosi titoktartáshoz, ez alól csak két eset kivétel – a súlyos testi sértés és kiskorú bántalmazása – de a januári mosonmagyaróvári sztori nem tartozik a kivételek közé. Ezért Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője nem érti, milyen belső rend alapján értesíthette a kórház a rendőrséget.

Az igazgató a Kisalfölddel azt is közölte, hogy a kórház a fiú törvényes képviselői, szülei beleegyezésével hívta ki a rendőrséget:

Hangsúlyozni kívánom, hogy nem a Karolina Kórház tette meg a bejelentést, hisz annak képviseletében érvényesen nyilatkozatot tenni csak nekem mint főigazgatónak, illetve az általam meghatalmazottaknak van lehetősége. A bejelentés megtétele tulajdonképpen a kiskorú törvényes képviselőjének kérése volt. Intézményünkben az adatvédelmi szabályok megtartására mint eddig, ezután is nagy hangsúlyt fektetünk.

Sárosi Péter ugyan furcsának tartja, hogy egy szülő beleegyezzen abba, hogy a saját gyerekére rendőrt hívjanak, „de persze ez sem elképzelhetetlen”. „Viszont ha a szülő beleegyezett ilyesmibe, akkor miért nem ő maga hívta a rendőrséget, miért kellett ehhez a kórház?” – kérdezte a taszos. Az Indexnek azt is elmondta, hogy ilyen esetekben a szülő írásos felhatalmazására lenne szükség, de azt nem tudja, hogy kapott-e ilyen dokumentumot a kórház.

A jogvédők próbálták az iskolán keresztül elérni a szülőket, az igazgatónak küldtek levelet, amelyben jelezték, hogy valószínűleg sérültek a fiatal jogai, illetve felajánlották a segítségüket. A Hunyadi Mátyás Szakközépiskola nem válaszolt a TASZ-nak, de az Indexnek elmondták, hogy megkapták a levelet.

Sárosi szerint

elég nagy baj az önmagában is, ha egy tinédzser rosszul lesz valamilyen drog fogyasztása miatt, az pedig csak tovább súlyosbítja a helyzetét, ha ezért még kriminalizálják is. De vajon milyen üzenetet küld a többi fiatalnak az egészségügyi ellátórendszerről ez az eset? Ha drog miatt rosszul vagy, véletlenül se hívd ki a mentőket, mert akkor rendőrkézre kerülsz. Ez az, ami különösen veszélyessé és ártalmassá teszi az ilyen gyakorlatot.

– írta blogján a TASZ. Felidézik azt is, hogy néhány hete Csongrád megyében is a mentők hívták ki a rendőrséget egy fiatalhoz, aki drogtól lett rosszul, az ügy kapcsán az Országos Mentőszolgálat főigazgatósága vizsgálódik. Szerintük ez azt jelenti, hogy rendszerszintű problémáról van szó, a TASZ ezért levelet küldtek az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak. Arra kérték az országos tisztifőorvost, hogy vizsgálja ki a mosonmagyaróvári esetet, és hozzon egy olyan, az egész országra érvényes utasítást, amely általános jelleggel tisztázza a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos eljárásrendet az egészségügyi dolgozók számára.

Rovatok