Index Vakbarát Hírportál

Pintér: Lényegtelen, ki szivárogtatott, de a Fidesz nem hamisított

2014. február 25., kedd 20:05 | aznap frissítve

Pintér Sándor belügyminiszter szerint lényegtelenek az őszödi beszéd kiszivárogtatásának körülményei, mivel azzal nem követtek el bűncselekményt. A belügyminiszter sajtótájékoztatóján hosszasan elmúltnyolcévezett, és Gyurcsány Ferenc bűneit ecsetelte.

Pintér nem értette, hogy Gyurcsány Ferenc 2010 után miért kérte többször is a témában készült nemzetbiztonsági jelentés nyilvánosságra hozatalát, hiszen korábban annak minden részletét ismerhette. A belügyminiszter szerint a teljes jelentést azért nem hozták nyilvánosságra, mert így kárt szenvednének a titkosszolgálati munka egyes részletei. De azt azért kiemelte, hogy a vizsgálatok minden szála az akkori kabinet és kormánypárt legfelsőbb szintjéhez vezetnek.

A jelentések anonimizált formában történő közzétételéről az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője döntött. Erre azért volt szükség, mert az ellenzék nagy politikai nyomást fejtett ki a nyilvánosságra hozatal érdekében - magyarázta Pintér, azt is elmondta: az ügyben nem is kellett volna titkosszolgálati munkát végezni, hiszen megállapították, nem „kívülről, illetéktelenek” rögzítették a beszédet.

Megjelentek hírek, amelyek szerint a kiszivárgott jelentésben olyan részek is szerepeltek, amelyek nem hangzottak el Őszödön. Pintér visszautasította a vádakat, amelyek szerint munkatársai megváltoztatták volna a jelentésben foglaltakat.

A jelentések minőségét firtató kérdésre reagálva megjegyezte ugyanakkor, hogy „jelen pillanatban ilyen jelentés nem készülhetne”. Az Alkotmányvédelmi Hivatal előző héten a honlapján hozott nyilvánosságra anonimizált formában a 2006-os őszödi beszéd kiszivárogtatásáról készült két titkosszolgálati jelentést, amelyek alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival.

Rovatok