Index Vakbarát Hírportál

Kurvajó érzés a szocialistákra szavazni

2014. március 7., péntek 10:19

Szanyi Tibor szerint már abból is látszik, hogy Török Zsolt jó képviselő lesz Bács-Kiskun megyében, hogy hármas ikrei vannak. „Én 58 éves vagyok, 3 gyerekem van, de nekem 3-szor kellett nekifutni. Zsolt viszont egy csapásra megold mindent” – mondta egy keceli lakossági fórumon. Bár a megye kiskunhalasi központú választókerületének szocialista képviselőjelöltje nem helyi, viszont legalább nem kell bemutatni senkinek. Török Zsolt munkahelyeket, a fideszes jelölt munkahelyeket, a jobbikos jelölt viszont munkahelyeket ígér.

Nem valószínű, hogy Bács-Kiskun megye az, ahol az Összefogás a nagy áttörést tervezi: a megyében 2010-ben a Fidesz 60 százalék fölötti eredményt ért el, sok helyen pedig a Jobbik is megverte az MSZP-t. A Haza és Haladás elemzése szerint a megye átrajzolt választókerületei közül is mind stabilan jobboldalinak számít, a megyét „mérsékelt jobboldali fellegvárnak" nevezik. A korábbi 10 választókerületből mostanra 6 maradt. Az 5. számú, kiskunhalasi központú választókerületben Kecelen jártunk, ahol Török Zsolt, az MSZP jelöltje tartott lakossági fórumot, amelyre Szanyi Tibort hívta meg vendégül.

Szanyi végül két és fél órásra nyújtotta a fórumot, ahol a politikusokkal és a helyi médiával együtt összesen 33-an voltunk. Előtte találkoztunk a jánoshalmai fideszes jelölttel, Bányai Gáborral és beszéltünk a Jobbik jelöltjével, Farkas Gergellyel is. Mindhárom jelölt munkahelyteremtéssel kampányol, Szanyi Tibor pedig Szanyi Tibor.

<<A Bács Kiskun megyei választókerületeket ezen a térképen nézheti meg.>>

Török Zsolt elmondta, úgy került ide jelöltként, hogy akit eredetileg annak szántak, novemberben visszalépett a jelöltségtől. Az idő rövidsége miatt egy új arcot, nevet felépíteni, megismertetni nem igazán lett volna idő, így egy országosan ismert arcra volt szükség, és többen is rá gondoltak, őt kérték föl. Ő pedig nem mondott nemet.

Azóta a környező településeket járja, hajnali buszokra száll föl, piacon elegyedik beszélgetésbe, vagy épp lakossági fórumot tart Szanyi Tiborral. Töröknek nem sok veszítenivalója van: biztos befutó helyen van az Összefogás listáján. Így a szinte biztosan vesztes körzetet vidáman végigkampányolhatja, és akár még jól is kijöhet belőle, ha a 2010-es eredménynél valamivel jobbat mutat fel. Persze kétségtelenül kényelmesebb lenne e nélkül a képviselő-jelöltség nélkül.

A rezsicsökkentést megtartjuk

Elnézést, hogy száraz vagyok, de kenyérből és pénzből él az ember.

− mondta Török a fórum elején. Az MSZP szóvivője elmondása szerint minden meglátogatott településen ugyanazokkal a problémákkal találkozott: Munkahely. Megélhetés. Elvándorlás. Erre neki egy nagyon egyszerű, három pontból álló programja van: munkahely, munkahely, munkahely. Ha munkahely van, minden van. És nincs elvándorlás. Emellett ígért családi házakra kiterjedő szigetelési programot, a rezsicsökkentés megtartását, sőt: kiterjesztését, idősek otthonát, nagybani piacot, többkulcsos adót.

És ahogy a Fidesz 2006-ban az MDF-nek, pont úgy esik most neki az Összefogás az LMP-nek, hangsúlyozva, hogy aki rájuk szavaz, a Fideszre szavaz. És egyáltalán: aki nem megy el szavazni, az a Fideszre szavaz, aki nem az Összefogásra szavaz, a Fideszre szavaz.

Ha az itteni fiatal nincs itt, akkor megdöglik a nyugdíjas. Ezért kell ezt a rezsimet eltakarítani...Én 6 év múlva elméletileg mehetek a nyugdíjba. Itt most mondom nektek, közgazdászként is, hogy lövésem sincs, hogy miből lesz nyugdíjam. Ha elmennek a fiatalok, akkor 7 év múlva semmiből sem lesz nyugdíjam.

− ezt már Szanyi Tibor mondta, miután átvette a szót Töröktől.

Szanyi körülbelül másfél óráig beszélt, szenvedélyesen. A következőket mondta:

Többen mondták, hogy de mégis milyen érzés már a szocialistákra szavazni. Erre azt tudom mondani, én már ezerszer csináltam, és kurvajó érzés a szocialistákra szavazni!

A fórum után megkéreztünk néhány jelenlévőt, ők is bíznak-e a Fidesz leváltásában, ahogy Szanyi teszi. A válasz leginkább az volt, hogy a győzelemben egyáltalán nem hisznek, de óriási eredmény lenne, ha legalább a kétharmadot sikerülne „kivédeni". De a legjobb felvetés Szanyi elméletére érkezett; Az MSZP-s politikus azt ecsetelte, hogy ha nagyon magas a részvétel, akkor nem nyerhet a Fidesz, ezért mindenki beszéljen rá minél több embert, hogy menjen el szavazni. Egy idősebb úr erre azt mondta:

De mi van, ha én rábeszélem a szomszédasszonyt, hogy menjen el szavazni, de az a Fideszre szavaz?

Ledobtak egy ejtőernyőst

2010-ben Bács-Kiskun megyében a Jobbik jobb eredményt ért el, mint az MSZP. Török Zsolt választókörzetének jobbikos jelöltje, Farkas Gergely szerint a Jobbik támogatottságát nem befolyásolják a megváltozott választókörzetek sem. Mert bár kerültek a választókerületébe olyan települések – Bácsalmás, Mélykút –, ahol korábban a Jobbik nem igazán volt erős, de például Kiskunhalassal nyertek: a településen 2010-ben a Jobbikot is meglepő eredményt értek el. Így ezek kiegyenlítik egymást. A keceli születésű jelölt szerint Kecelen is erősek, lévén, hogy nagyon aktívak.

„A Jobbiknak ez a megye a közepesen erős megyék közé tartozik” − mondta Farkas, aki Török Zsolt fóruma kapcsán elmondta, hogy az nagyon beszédes, hogy a szocialisták nem találtak egy helyi embert, aki vállalta volna a megmérettetést, és végül „ledobtak ide egy ejtőernyőst”, aki egri születésű, és a környékhez semmi kötődése nincs.

Farkas legfőbb mondanivalója a kampányban a munkahelyteremtés. Az országos viszonylatban is rossznak számító foglalkoztatási adatokon változtatni kell szerinte, és ennek egyik legfontosabb területe a mezőgazdaság, és az ehhez kapcsolódó feldolgozóipar. „A családi gazdaságokat kell támogatni és a feldolgozóipar újraélesztését. Mert itt is, ahogy máshol, az a probléma, hogy nagybirtoki rendszer alakult ki, ahol néhány ember alkalmazottként műveli meg a földet, és nem pedig egész családoknak ad munkát egy ugyanakkora terület.”

Aláírásgyűjtés a templomban

Kecelen egyébként rengeteg érdekes dolog történik, legutóbb a helyi plébános és a fideszesek tévé által is közvetített veszekedése lett a rezsicsökkentés melletti aláírásgyűjtésből, amikor a templomban felállított standot a plébános megpróbálta eltávolíttatni. Az önkéntes szerint a Fidesztől kapták utasításban, hogy templomban gyűjtsenek aláírást, a Fidesz szerint ilyenről szó sem volt. A plébános korábban a város fideszes polgármesterét is kitiltotta a templomból, miután a városvezetés átvette az irányítást a helyi média felett.

A preferenciák hozzánk húznak

Felkerestük a Jánoshalmán élő fideszes jelöltet is. Bányai Gábor jelenleg is országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke. A 2006-os országgyűlési választásokon Bács-Kiskun megye 10. számú választókerületében szerzett mandátumot. A várható választási eredményeket firtató kérdésünkre szerényen úgy válaszolt, „nincs a meccs lefutva”. Bár hozzátette, a Fidesz itt mindig is erős volt: „Tudják, a preferenciák hozzánk húznak.” 

A Fidesz egyébként erős embereket indít a megyében. Lezsák Sándort, Zsigó Róbertet, Font Sándort. Utóbbi 72 százalékot szerzett Bács-Kiskun megye 6. választókerületében 2010-ben. Ugyanitt az MSZP-s Kollarik László 11 százalékot, míg a jobbikos Szávay István 17 százalékot.

Bányai szerint is furcsa, hogy az MSZP „ejtőernyőst” indít. „Az MSZP fő bázisa Kiskunhalason van, taktikailag az lett volna jó, ha Halasról hoznak egy erős jelöltet, vagy innen a bácskai részből. Inkább arról szól ez, hogy Halason az őszi választásra készül, akit gondoltam, hogy az ellenfelem lesz" − mondta Bányai.

A homok kreatívvá tesz

Bányai szerint az új választókerület nagyon vegyes társadalmilag. A bácskai rész volt a leggazdagabb rész, amíg a földnek nagyobb jelentősége volt. Komoly agrárium és feldolgozóipar volt. De a föld minősége miatt ezen a területen a szocializmusban nem engedélyezték a hármas típusú szövetkezést, tehát semmi szabadsága nem maradt az embereknek, minden földet termést, terményt „be kellett adniuk a közösbe”.

A keceliek a 60-as években kezdtek el fellendülni, itt a rossz föld miatt nagyobb szabadságot kaptak. Akik szőlőtermesztéssel, gyümölcstermesztéssel foglalkoztak azok gyarapodtak. „A homok kreatívvá teszi az embert” − mondja, és hozzáteszi, ezen a környéken ki tudott alakulni egy erős szolgáltatóipar is. Most úgy néz ki, hogy a megye déli részének a legszegényebb része a Bácsalmási és a Jánoshalmi járás települései (korábban 10-es választókerület, itt nyert 2006-ban Bányai). „Semmi beruházás, korábban a határ közelsége miatt csempésztek gázolajat, benzint, ezt azt. Ebből menekült meg a környék." A kiskunhalasi térség viszont fejlett ipari térségnek számított, de a korábbi üzemek utód cégeiben még mindig komoly munka folyik, ezekben komoly gazdasági potenciál van.

Bányai szerint a föld privatizációja nem kedvezett a fel nem készült agráriumban élőknek: óriási nagybirtokrendszer jött létre, aminek nagy munkanélküliség is a következménye. A 2004-es uniós csatlakozással pedig felerősödött ez a nagybirtokrendszer. A családi gazdaságokat nem erősítették, sokan abbahagyták a termelést, és haszonbérletbe adták a földeket.

A nagybirtokrendszer nem tesz jót annak a modellnek, amit akarunk, a kisebb családi birtokos rendszernek. 

− mondja Bányai, miközben nehéz lenne nem előhozakodni azzal, hogy most a Fidesz kormányzása alatt mintha ez a probléma csak erősödött volna. Bányai erre azt felelte, hogy vannak még szabad területek, ahol lehet még gazdálkodni. És vannak olyan földek, amelyeken egy-két éves szerződések vannak. Bár elismerte, hogy aki ügyes volt, az ennél hosszabb időre szóló szerződéseket kötött.

A fideszes képviselőjelölt szerint ezen a területen is áttörést jelenthet majd, hogy újra indulnak az uniós alapok: „4200 milliárd lesz a vállalkozásfejlesztési, gazdaságfejlesztési forrás, ez hatalmas perspektíva az ilyen térségek előtt. Nyertesének kell lenni a forrásoknak."

De mi van az utakkal?

Szanyi Tibor szerint míg az EU korábban csak vasútfejlesztésre adott pénzt, addig kicsit később már autópályákra, autóutakra is. És végül alsóbbrendű utakra is. Márpedig ebben a körzetben leginkább csak az van. 

2014-ben kimondható, hogy nincs az az útféleség, beleértve a mezőgazdaságiakat is, amit nem lehet uniós pénzből finanszírozni. Mivel nagy a keret, korlátlan lehetőségünk van utak javítására, építésére. Mérnöki, idő korlátok vannak csak.

− mondta. A fideszes jelölt azonban egészen mást mondott:

Útépítési uniós forrásunk szinte nem lesz. Az alsóbbrendűekre nem ad. Lehet hogy az útdíjból lesz forrás, de más nem lesz, pedig út kell a vállalkozásokhoz.

Abban mindenesetre minden jelölt egyetértett, hogy utakra feltétlenül szükség van, hogy vállalkozások tudjanak a környékre települni, amik munkahelyeket teremtenek.

Bányai szerint egyébként a következő ciklusban – köszönhetően a hatalmas, gazdaságfejlesztésre fordítható összegnek – van esély arra, hogy megfeleződjön a munkanélküliség a térségben. Ahogy arra is, hogy országosan létrejöjjön az a körülbelül 750 ezer munkahely, amiről a Fidesz az előző kampányában csak úgy beszélt: egymillió új munkahely. Bányai hozzátette, ő azt a mondatot soha nem mondta volna be, mert könnyen számon kérhető.

A nap legmeglepőbb és legőszintébb mondatát azonban Török Zsolt fórumának legcsendesebb szereplője mondta: a helyi szervezetük egyik embere, aki a moderátora volt az estnek. Kifelé jövet a fórumnak otthont adó művelődési házból utánunk szólt, hogy várjuk be, majd miközben elsétált mellettünk megemlítette: Ha építkeznénk, csak szóljunk neki, tud segíteni, ilyesmivel foglalkozik; építőanyag, miegymás. Majd beszállt a '92-es Mercedesébe. 

Rovatok