Index Vakbarát Hírportál

Több mint ötszázmillió már kiment a jelölteknek

2014. március 12., szerda 17:30

Csütörtökig köthetnek megállapodást a Magyar Államkincstárral (MÁK) a nyilvántartásba vett egyéni országgyűlési képviselőjelöltek a fejenkénti egymillió forintos kampánytámogatásról - mondta Dancsó József, az államkincstár elnöke szerdán egy szekszárdi sajtótájékoztatón, amin az MTI tudósítója is ott járt.

A kincstár adatai szerint szerdán 14 óráig 572 egyéni jelölt kezdeményezte a megállapodás megkötését, 563-an már alá is írták azt. Az állam további nyolcszázmillió forintot fizet ki a jelölőszervezeteknek, mert pontosan nyolcszázan mondtak le pártjuk javára a támogatásról - ezt a kampányfinanszírozási törvény lehetővé teszi.

A kincstár elnöke hangsúlyozta, hogy a támogatás összegét kizárólag kampánytevékenységre lehet használni, többek között például szórólap, plakát készítésére vagy terembérlet fizetésére. A jelöltek egy úgynevezett kincstári kártyát kapnak, mely április 6-án 19 óráig érvényes. Annak a jelöltnek, aki nem éri el a szavazatok két százalékát, vissza kell fizetnie a felhasznált kampánytámogatást - ezzel ugye szinte az összes mikropárti jelöltnek szembe kell néznie.

Dancsó azt is elmondta, hogy ha a kampányköltségről szóló számlák formailag rendben vannak és megfelelnek a választási eljárási törvénynek, akkor a kincstár elfogadja őket. 

Kitért arra is, hogy a pártok kampánytámogatásának átutalása folyamatban van, de a jelölőszervezeteket nem a kincstár, hanem az Állami Számvevőszék ellenőrzi majd - egyébként rájuk a két százalékos visszafizetési kötelezettség sem vonatkozik.

Rovatok