Index Vakbarát Hírportál

Olyat tettünk Dunakeszin, mint még senki

2014. április 5., szombat 07:54

Mi van, ha egy dunakeszi állampolgár a pénteki ebéd után úgy dönt, szeretne minden jelölttel három mondatot váltani, hogy vasárnap nyugodt lelkiismerettel húzhassa be az x-et a 11 jelölt közül valamelyik neve mellé? Pest megye 5. számú választókerületében jártunk, ahol egy nap akartunk találkozni az összes jelölttel. Majdnem sikerült.

A legnagyobb falattal akartuk kezdeni: Tuzson Bence fideszes országgyűlési képviselővel. A fideszes képviselők legendás bujkálók, lemondogatók, titkolózók. A helyi (dunakeszi) Fidesz-irodában egy kedves hölgy fogadott, aki biztos volt abban, hogy ez a találkozó összejöhet. Kis telefonálgatás után már a képviselő sajtósával beszéltünk, aki megígérte, visszahív. Megtörtént, elmondta, nagyon jó ötletnek tartják, meg is beszéltünk egy kora délutáni időpontot a Városháza elé.

Én úgy vártam ezt a negyed hármat, mint a karácsonyt:

az egész, szavazókörzeteket bemutató sorozatunk alatt egyetlen fideszes képviselőjelölttel sikerült csak találkoznom. Azóta is azt mesélem mindenkinek.

Fél óra múlva azonban jött a lehangoló hír: mégsem jó, mégsem fér bele, változott a program. Pedig nagyon szerették volna. Ha ez tényleg így van, akkor nálam jobban nem sajnálja senki. A sikertelen találkozónak azonban lett egy hozadéka. Miután a szocialista jelöltet először a teljesen üres kertvárosi pártirodában kerestük, a Városháza előtti fideszes találkozóról beugrott: a helyi választási iroda biztosan tud segíteni eljutni a jelöltekhez.

A választási iroda vezetője végül tényleg megoldotta ezt a problémánkat: egy papírra kinyomtatta az összes jelölt nevét telefonszámmal. Egyetlen jelölt kivételével mindenkihez volt mobilszám. (Mai találós kérdésünk: kihez nem volt? A helyesen tippelők között Fidesz-hűtőmágnest sorsolunk ki.)

Megkérdeztük, hogy ha nem újságírók lennénk, akkor is megkaptuk volna-e az elérhetőségeket. Megnyugtattak, bárki sétált volna be, hogy szeretné elkérni a jelöltek elérhetőségeit, megadták volna neki.

Kérdeztem, hogy volt-e már rá példa. Megmondták:

Soha.

A vallástudós

Háromnegyed egykor találkoztunk az első képviselőjelölttel, a 4K!-s Nagy Nándorral a Barátság út elején, a lakótelep sarkán. A pártnak nem sikerült országos listát állítania, így a kampányforrásaik elég szűkösek. Szórólapozás közben beszélgettünk vele. Nagy vallástudományt végzett Vácon, azzal próbálkozott egy ideig elhelyezkedni, jelenleg főállású apaként legkisebb, harmadik gyermekével van otthon.

Nagy a személyes kampányra fekteti a hangsúlyt, nem is nagyon tudja másra. Ma este épp a párt elnöke érkezik a településre, hogy kocsmakampányoljanak. Megpróbálta felvenni mind a hét település polgármesterével a kapcsolatot: levelére csak kettő válaszolt.

A kérdésre, hogy hová várja magát a vasárnapi választáson, Nagy azt válaszolta:

Legyünk reálisak. De nem leszek utolsó.

Hozzátette, nehéz megmondani, ki fog nyerni. A kerület legfontosabb problémái között megemlítette, hogy kevés a bölcsődei, óvodai férőhely. Ez szerinte jövő szeptemberre az iskolákba is be fog gyűrűzni. Másik probléma, hogy a közösségi közlekedés túlságosan centralizált. Dunakeszin gyakorlatilag nincs helyi közlekedés.

A helyi kisvállalkozások támogatásához egy példának említette: az állami, önkormányzati intézmények a helyi kisboltokból szerezhetnék be a ceruzát, radírt, papírt, és nem az Auchanból például – „akár igazságtalanul”.

Vissza a jövőbe

Napközben a legtöbb jelölt még járta a választókerületét, sokaknak azon kívül volt dolguk, például az LMP jelöltjének, Juhász Péternek, aki a Millenárisra ment az LMP kampányzárójára. Így vele ott találkoztunk. Végül is csak egy félórás autóút, ezt egy választó is megtenné, ha tényleg beszélni szeretne jelöltjével, és csak a péntek állna rendelkezésére, ahogy nekünk.

Juhász a kérdésre, hogy mit ígérne a választókörzetében élőknek, azt mondta, olyan az LMP-ben nincs, hogy egy parlamenti képviselőjelölt a körzetének ígérget, mert ha előnyben részesítene országos politikusként valakiket, akkor visszaélne a képviselőségével. Sokkal inkább érdemes erről úgy beszélni, hogy kiemelten foglalkozna azokkal a problémákkal, amelyekkel a körzetébe tartozó települések küzdenek.

De mik ezek: „Van itt egy demográfiai alap: valamilyen reménnyel költöztek ide − többségében Budapestről − az emberek, azt gondolván, jobb minőségű életük lesz, alacsonyabb költségekkel. De többségében nem is tudják kihasználni a település előnyeit, egész nap dolgoznak, majd az utazással megy el az idejük. Ez utóbbin mindenképp változtatni kell.

A halálbüntetésről zseniálisan lehet kommunikálni, de hogy az ország 50 legfontosabb problémájában nincs benne, az biztos.

– mondta Juhász példaként, hogy ebben a kampányban is csak a fontos dolgokat hagyják ki.

Az esztergomi Casanova

Fórumok, heti négy kitelepülés, plakátok autókon, ismerősök és barátok utánfutóin, kerítésén: így kampányol a Kormányváltók jelöltje, Szabó Imre, volt környezetvédelmi miniszter, akinek feleségére egy egész parlament irigykedett az előző ciklusban. A Millenáris után, a gödi Penny Market parkolójában találkozunk a képviselőjelölttel, akit segítői épp egy saját, kisbusz mögé kötött utánfutón húzott, mozgó óriásplakát előtt fotóztak , mikor odaértünk. 

Szabó szerint a környéken az agglomerációs létből fakadó probléma, hogy nincs jó színvonalú szakorvosi ellátás. Egy harmincéves rendelő szolgálja ki az azóta háromszorosára nőtt lakosságot. Ezt teljesen fel kellene újítani, eszközökkel együtt.

A másik probléma szerinte, hogy itt erős, jól működő önkormányzatok voltak, amelyek nagyon jó minőségű iskolákat tartottak fönt. Ezt vissza kell adni az önkormányzatoknak. Közlekedés: fóti elkerülő útra lenne szükség, illetve a tömegközlekedést is át kellene gondolni, például egy agglomerációt is magában foglaló egységes bérletre. A körzetet ő – ahogy egyébként több felmérés is – billegőnek, lehetségesnek nevezte.

A devizahiteles

Nagy a létbizonytalanság és a politikától való elfordulás, az emberek a kis fásult világukba be vannak zárva

− mondja Pokriva Nándor, a Nemzeti Érdekért Párt jelöltje a helyi sportpálya mellett Dunakeszin, ahová a találkozót megbeszéltük. Szerinte a lakótelepen élők még nyitottabbak is a családi, kertes házas részhez képest. Pokriva a kampányt saját pénzből csinálja. Az egyesületről, ami párttá alakult, és aminek képviselőjelöltje, semmit nem tud. Például azt sem, hogy a szervezet mivel foglalkozott korábban.

Elmondta, pártjában most volt vezetőcsere, és a választások eredményétől függően dönti el, hogy vállal-e majd vezető szerepet a pártban. A devizahitelesek problémáját fontosnak tartja, ő maga is devizahiteles. A párt egyébként ennek kapcsán találta meg: előadásokat tartott a témában.

Szerinte hiába beszélnek 700-800 ezer devizahitelesről, valójában két, két és fél millió ember érintett a dologban: családtagok, kezesek. Pokriva fontosnak tartja, hogy ne legyen kétharmad, és azt szeretné, ha minél többen elmennének szavazni.

Furcsa volt, hogy megemlítette, a kispártok dolgát megnehezítették az új választási törvénnyel: Pokriva szerint hiába lehetett bb jelöltet is ajánlani, egyes pártok, nagy pártok gyűjtői bebeszélték az embereknek, hogy nem lehet már más pártra szavazni, ha az egyiket már ajánlotta. Plusz a kispártok nem tudnak bemutatkozni, és hiába kapnak 150 milliót, az egy körzetre sem elég, ha megnézzük, hogy a Fidesz például mennyit költ kampányra.

A fitneszbajnok

Dunakesziről Csömörre mentünk, hogy a Schmuck Andor-féle Szocdemek jelöltjével, Fazekas Attilával találkozzunk a saját fitneszterme előtt. „A fő kampányszlogenünk a nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás. Mi azt mondjuk, 125 ezer legyen a nettó minimálbér. De a nyugdíjasok is nagyon fontosak" − kezdte Fazekas, aki arra a kérdésre, hogy itt helyben, a szavazókerületben mik a legnagyobb problémák, azt válaszolta:

Nehéz a válasz, konkrétan helyiben nem gondolkodtam, országos szinten gondolkodunk. A kampányunk célja országos, nem helyi.

Hogy hogyan lett jelölt Schmuck Andor pártjában egy négyszeres magyar bajnok fitneszező, aki húsz éve sportközpontokat üzemeltet? Tizenkét évvel ezelőtt még Újpesten élt, szeretett volna bekerülni az önkormányzatba, az Új Baloldallal került kapcsolatba, az ő jelöltjük volt. Most, hogy Szocdemek néven épült újra a párt, újra megkeresték, viszont azóta Csömörre költözött, így itt lett jelölt.

Szerinte az ő sikere az országos kampány sikerétől függ, bár Csömörön sokan ismerik, sok szavazatot kap majd. Az biztos, hogy ősszel az önkormányzati választáson is indulni akar, és az már Csömörre fog korlátozódni. A kampányolásról elmondta, hogy bár a párt ételosztással, mozgó egészségbusszal kampányol, itt az ő körzetében ilyen nem volt. Ő tartott rendezvényt a helyi sportcsarnokban, ahol ő beszélt és különböző előadóművészek.

Egy nőnap keretein belül valósítottam meg.

Akiből Gyurcsány csinált jobbikost

Nyíri Mártonnal, a Jobbik jelöltjével a dunakeszi lakótelep közepén találkoztunk. Egy másik településen tartottak kitelepülést egész nap, majd este egy kis szórólapozással gondoltak levezetni. A képviselőjelölt egyébként rövid fideszes próbálkozás után a 2006-os események miatt lépett be a Jobbikba. Nyíri elmondta, felmérették a választókerületet az Iránytű Intézettel, kiderült, 5 százalékos a munkanélküliség. Bár ez kifejezetten alacsonynak számít országos viszonylatban, fórumaik és kistelepüléseik alkalmával mégis azt tapasztalták: az embereket leginkább ez foglalkoztatja. És ez szerinte azért van, mert a munkahelyek bizonytalanok, és keveset fizetnek. Szerinte meg kellene fordítani az arányokat, és a multik helyett a kis- és középvállalkozásoknak adni azt a bb mint húszmilliárd munkahely-teremtési támogatást.

A helyi Jobbik másik fontos témája a hulladékgazdálkodás. Nyíri egy olyan komplex, a házaktól közvetlen begyűjtésen, helyi leválogatáson, helyi feldolgozáson alapuló rendszert vázolt fel, ami környezetkímélő, munkahelyteremtő és profittermelő, és minden bizonnyal bármelyik LMP-s is megnyalná mind a tíz ujját, ha ez megvalósulhatna. A választási esélyeket nem szerette volna latolgatni, azt gondolja, esély mindig van, de ő inkább a programmal foglalkozik. Leginkább személyesen kampányol;  óriásplakátot is akartak, de Nyíri szerint mire odajutottak, hogy béreljenek, kiderült, nem az önkormányzati céggel kell szerződniük, hanem a Publimonttal. Annak meg nem szerettek volna pénzt adni.

A Rotary Club-alapító

Este, már sötétedéskor találkoztunk a Szili Katalin-féle KTI jelöltjével. Az ötgyermekes, tízunokás, ex-Centrum pártos, helyi Rotary Club-alapító Horváth Ferenc a képviselő-jelöltség és a nyugdíj mellett évek óta működtet egy vállalkozást: heti kétszer újságokat szállít ki a környező településekre. Elmondása szerint, ha bejutna a parlamentbe, ezt biztosan nem hagyná abba. „Egészen Kemencéig tudom, hol gödrös az út” – mondja, és hozzáteszi, rengeteg emberrel találkozik és beszélget. Szerinte a politikusok egy hónapig agyalják az embereket a választás előtt, után pedig hátat fordítanak nekik. Ő egyébként megpróbált a találkozni a fideszes jelölttel, de nem sikerült. Ahogy nem sikerült óriásplakáthelyet szerezniük sem.

„Ez a város lényegében túlnőtte magát a meglévő infrastruktúráshoz” – mondja, amikor a helyi problémákról kérdezem. Kevés a férőhely az óvodákban, bölcsődékben, de még a postán is áll a sor. Emellett a tömegközlekedés is megoldatlan: „A 104-es busz tüntetőleg megfordul a város határában, be sem jön a központba.” Horváth úgy érzi, amit tudtak, megtettek a kampányban, talán még elmennek a veresegyházi piacra szombaton.

Akikkel nem találkoztunk

Rovatok