Index Vakbarát Hírportál

Fodor még riszálja magát

2014. április 7., hétfő 15:42

Még egyik baloldali párttól sem kapott hivatalos felkérést frakcióalakításra Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke, pedig rajta múlhat, hogy az Együtt-PM vagy a DK tud-e frakciót alakítani. Mindkét pártnak négy-négy képviselője jutott be a parlamentbe, de a frakcióalakításhoz öt képviselőre lenne szükség, így Fodor lehet a mérleg nyelve. Fodor viszont állítólag még nem döntött: hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, még koraiak azok a kérdések, hogy kihez fog csapódni.

Szerinte ezeket a kérdéseket akkor kell majd feltenni, ha konkrét kérések futnak be hozzájuk. Ő maga, válaszolta egy újságírói kérdésre, egyik pártot sem fogja magától megkeresni. Fodor azt ismételgette, hogy a következő napokban fog összeülni az MLP vezető testülete, ekkor értékelik ki majd az eredményeket, és ekkor döntenek a stratégiájukról is. A fő szempont a döntésnél szerinte az lesz, hogy az önálló liberális politikai arculatot akarják erősíteni a parlamentben.

Fodor gratulált a győztesnek, a választásról azt mondta, hogy „nem volt fair”, de azt is kijelentette, hogy ennek ellenére nekik, a kormányváltó szövetségnek nem másokban kell keresniük a vereség okait, hanem magukban.

Fodor ugyanakkor valószínűleg saját magára itt nem gondolt, a választási eredménnyel a saját szempontjukból nagyon elégedett. Ami a kormányváltó szövetségnek vereség volt, az Fodor szerint a liberálisoknak „egy apró győzelem”. Nem sokkal korábban pedig egyenesen úgy fogalmazott:

Mi, a liberális párt részéről büszkék vagyunk, mert jelentős sikert értünk el.

Fodor azt érti a siker alatt, hogy „újra van liberális erő a parlamentben” az előző négy év után. Szerinte a dolguk az lesz a parlamentben, hogy a liberális eszméket minél erősebben képviseljék, mert szerinte így lehet elejét venni a szélsőségek további erősödésének. A céljuk az , hogy az önkormányzati választáson jól szerepeljenek.

Azt mondta: már el is kezdték az úgynevezett szabadság köreinek a megszervezését, országos hálózatot akarnak kialakítani, és a következő napokban meghirdetik a telefonszámokat is, ahol lehet csatlakozni. Az európai parlamenti választáshoz pedig elkezdték az aláírásgyűjtést.

Rovatok