Index Vakbarát Hírportál

Vannak erősebb pártok is Európában a Fidesznél

2014. április 8., kedd 08:16

Európában több olyan párt is van, amely az utóbbi években tartott választásokon magasabb támogatottságot ért el, mint a Fidesz. Nemcsak Andorrában vagy Máltán fordul elő ilyen, Törökországban, Szerbiában és Szlovákiában is van olyan párt, amely 44 százalék fölött teljesített. A Fidesz erős támogatottsága inkább az egyéniben elért eredmények és a parlamenti mandátumok magas aránya miatt számít különlegesnek Európában, de nem egyedülálló és nem is rekord.

A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt európai rekordot ért el. Az európai pártok között a legnagyobb arányú támogatást gyűjtötte be.

– mondta híveinek Orbán Viktor vasárnap este a mámoros ünnepi hangulatban. Ezzel a retorikai fordulattal feltehetően azért kellett élnie a miniszterelnöknek, mert sem akkor, sem azóta nem lehet tudni, meglesz-e újra a kétharmada a kormánypártnak (azt viszont lehetett látni, hogy a szavazataik száma és aránya jócskán elmarad a 2010-estől). 

Négy évvel ezelőtt azt írtuk: csak Orbánnak lehet Európában kétharmada, és ez akkor így is volt. Ma más helyzet. Persze értelmezés kérdése, mit értett európai rekord alatt Orbán Viktor. Milyen támogatottságra gondolhatott?

Nézzük meg, kik az európai csúcstartók és kik érnek a Fidesz nyomába kedvenc honlapunk, a Parties and Elections in Europe alapján.  

Monaco

A párt neve:  Horizon Monaco (HM)

Irányultsága: konzervatív

Választási eredmény: 50,3 százalék

Mandátumok száma: 20 hely a 24 fős parlamentben

Mandátumarány: 83 százalék

Soha nem látott nagy győzelem a világ második legkisebb országában. A hercegség parlamentjében a mandátumok 83 százalékát szerezte meg a Horizon Monaco, ami három párt szövetségeként indult a választáson. A rendszer értelmében a legtöbb szavazatot szerző 16 egyéni jelölt jutott be a parlament szerepét betöltő nemzeti tanácsba, a 8 maradék helyet pedig a listás szavazatok alapján osztották ki.

Monacóban ugyanakkor a herceg terjeszti elő a törvényeket, és ő nevezi ki a miniszterelnöknek megfelelő államminisztert (aki most már 2003 óta nem kötelezően francia állampolgár), és a kormány is csak a hercegnek felel. Az alkotmány szerint a herceg megosztja hatalmát a parlamenttel és a kormánynak sincs befolyása a nemzeti tanácsra, azonban a parlamenti munkában csak törvényjavaslatokat hozhatnak, végleges döntést nem.

Andorra

A párt neve: Demokraták Andorráért

Irányultsága: jobbközép

Választási eredmény: 55,2 százalék

Mandátumok száma: 20 hely a 28 fős parlamentben

Mandátumarány: 71 százalék

A kétharmados Fidesz 2010 után nem sokáig élvezhette az európai diadalt. Az egy magyar városnyi lakosú (85 ezres) társhercegségben 2011-ben politikai atombomba robbant, miután a parlamenti helyek 50 százalékával kormányzó  szociáldemokraták nem tudták elfogadtatni a 2011-es költségvetést. A szociáldemokraták Európa egyik leggazdagabb adóparadicsomában hajmeresztő reformokat akartak bevezetni: személyi jövedelemadóval, sőt áfával próbálkoztak. Megbuktak.

Szerbia

A párt neve: Szerb Haladó Párt (SNS)

Irányultsága: nemzeti konzervatív

Választási eredmény: 48,4 százalék

Mandátumok száma: 158 hely a 250 fős parlamentben

Mandátumarány: 63,2 százalék

A 2012-es májusi elnökválasztáson az egykori radikális nacionalista Tomiszlav Nikolics nyert, a parlamenti választáson pedig az általa alapított Szerb Haladó Párt (SNS) tarolt. Nikolics azután hozta létre az SNS-t, hogy szakított a háborús bűnösként Hágában ítéletére váró Vojiszlav Seselj Szerb Radikális Pártjával (SRS), amely mára ki is szorult a parlamentből. Nagy meglepetésre a Szlobodan Milosevics köpönyegéből előbújt radikálisok vezetésével Szerbia sokkal gyorsabban haladt az EU-integráció felé, mint az egy évtizeden át kormányzó demokraták idején.

Törökország

A párt neve: Igazság és Fejlődés Pártja (AKP)

Irányultsága: mérsékelt iszlám konzervatív

Választási eredmény: 49,8 százalék

Mandátumok száma: 327 hely  az 550 fős parlamentben

Mandátumarány: 59,4 százalék

Recep Tayyip Erdogan már rájöhetett volna, hogy náluk valami nincs rendben a választási rendszerrel. Az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 2011-ben harmadszor nyerte meg a választásokat, de az 50 százalékos eredmény nem volt elég a parlamenti kétharmadhoz. Pedig volna egy nagy feladat: új alkotmányt kellene írni a hadsereg által elfogadott 1982-es alaptörvény helyett.

Málta

A párt neve: Munkáspárt

Irányultsága: szociáldemokrata

Választási eredmény: 54,8 százalék

Mandátumok száma: 39 hely a 69 fős parlamentben

Mandátumarány: 56,5 százalék

A 413 ezer lakosú törpeállamban 15 év után váltotta le az előrehozott választáson a Munkáspárt, a jobbközép Nemzeti Pártot. Kis országnak kis parlamentje van: bőven elég oda a 69 hely. 

Szlovákia

A párt neve: Irány – Szociáldemokrácia (Smer)

Irányultsága: szociáldemokrata

Választási eredmény: 44,4 százalék

Mandátumok száma: 83 hely a 150 fős parlamentben

Mandátumarány: 55 százalék

Előrehozott választást kellett tartani 2012-ben, miután Iveta Radičová kormánya 2010-ben bizalmi szavazással kötötte egybe az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközhöz (ESFS) való szlovák hozzájárulás parlamenti megszavazását. Mivel a Szabadság és Szolidaritás párt tartózkodott, a javaslat nem ment át és a kormány megbukott. Később a Smer segítségével tudták elfogadni az ESFS-ben való közreműködést. A Radičová-kormány ügyvezetőként maradt hivatalban, 2011-ben pedig kitört a korrupciós és lehallgatási botrány, a Gorilla-ügy. A korábban már kormányzó Robert Fico pártja ezután elsöprő győzelmet aratott.

Albánia

A párt neve: Albán Szocialista Párt

Irányultsága: szociáldemokrata

Választási eredmény: 41,4 százék

Mandátumok száma: 66 hely a 140 fős parlamentben

Mandátumarány: 47,1 százalék

Edi Rama volt tiranai főpolgármester vezetésével az albán szocialisták 2013-ban váltották le Sali Berisha, a  kommunista rendszer 1991-es bukása óta meghatározó politikus és kormányfő jobboldali Demokrata Pártját (ők 30 százalékot és 49 helyet nyertek el a parlamentben). Az új kormánynak le kéne gyűrni a korrupciót és a szervezett bűnözést, csak így kerülhet közelebb az uniós tagjelölti státuszhoz.

Rovatok