Index Vakbarát Hírportál

Alföldi nevet azon, hogy ő lehetne Tarlós kihívója

2014. április 18., péntek 10:49 | aznap frissítve

A Népszabadság ma bedobta Alföldi Róbert nevét, mint akiben Bajnaiék főpolgármester-jelöltként gondolkozhatnak. Az Index úgy értesült, valóban szóba került a rendező neve és informálisan beszélt is róla az Együtt-PM és a DK. Tegnap meg is kerestük Alföldit, aki csak nevetett a felvetésen és azt mondta, tőlünk hallott erről először.

A Népszabadság pénteki száma terjedelmes cikkben foglalkozik a baloldali mozgolódásokkal. A lap azt tartja valószínűnek, hogy Szelényi Zsuzsanna ül be a parlamentbe Bajnai helyére, de egy jó Együtt-PM-es EP-szereplés esetén tovább is léphet Brüsszelbe. Bajnai csak szimbolikusan vezeti a listát, viszont a Népszabadság szerint mégis átveszi parlamenti mandátumát, és csak a májusi eredmény ismeretében mondhat majd le.

Ahogy arról mi is írtunk, az MSZP-n belüli erőviszonyok egyik indikátora lesz a frakciótisztségek elosztása. A Népszabadság úgy tudja, előnyt fognak élvezni az egyéni körzetben sikerrel szereplő politikusok, a szocialistáknak jutó egyik alelnöki posztra például a XX. kerületben győztes Hiller Istvánt fogják jelölni. A többi poszton nem várható nagy mozgás, Mesterházy megtartaná a frakcióvezetői posztot, Tóbiás József  frakcióigazgató marad, és megint Lukács Zoltán lesz a frakcióvezető-helyettes. Talán a körzetét pár szavazattal elbukó Kunhalmi Ágnes kaphat még egy frakcióvezető-helyettesi posztot.

Izgalmasabb kérdés még az, hogy ki lesz a baloldal főpolgármester-jelölt. Bajnaiék még nem találtak megfelelő embert, sőt, úgy gondolják, a baloldali erőviszonyokat megmutató EP-választás előtt nem is érdemes egyeztetni a jelöltekről. A szövetség elnöke cáfolta, hogy neki lennének főpolgármesteri ambíciói.

Ami biztos, hogy Bajnaiék kit nem támogatnak: a Tarlós ellen egyszer már elvérző Horváth Csabát. Mesterházy, mint általában mindenben, úgy ebben a kérdésben is nagyon óvatosan nyilatkozott, de azt leszögezte: egyelőre egyedül az MSZP-nek van főpolgármester-jelöltje. A szocialisták viszont a győzelem reményében készek engedni, a Népszabadság úgy tudja, maga Horváth sem „ragaszkodik görcsösen” a jelöltséghez. A párt köreiből közben egyre többen látnák szívesen Tóth József XIII. kerületi polgármesterről, aki 2010-ben már egyszer visszautasította a főpolgármester-jelöltséget.

Ahogy arról beszámoltunk, a DK-ban is folyik a jelöltcasting, amelynek során felvetődött Kulka János neve; az Együtt-PM-ben pedig szóba került a színész volt főnöke, Alföldi Róbert is – sőt, mi úgy tudjuk, Bajnaiék és Gyurcsányék között a Nemzeti volt igazgatójáról már folyt informális megbeszélés. Alföldit csütörtökön munkatársán keresztül megkérdeztük, találkozott-e ellenzéki vezetőkkel, és felmerült-e az ő jelölése. Ezen Alföldi csak nevetett, és azt mondta, hogy még csak nem is hallott az ötletről:

Az Index jobban értesült, mint én.

Rovatok