Index Vakbarát Hírportál

Amikor ombudsmanok nyilatkoznak a raliról

2014. április 23., szerda 17:15

A jogszabály szerint évente kettőre lehetne, mégis négy autós hegyi verseny megrendezésére adott ki engedélyt a Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség, írja közleményében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Szerintük a versenyeket rendszeresen jogerős környezetvédelmi engedély nélkül rendezik. A hivatal megvizsgálta a mecseki védett és fokozottan védett természeti területeken megrendezett, részben lakott területet is érintő rali körülményeit.

Székely László ombudsman és helyettese, Szabó Marcel közös jelentésükben azt írják, a felügyelőség a természetvédelmi engedélyről közvetlenül a versenyeket megelőző napokban hoz határozatot és mire az ellenérdekű ügyfelek fellebbezhetnének, a rendezvény már be is fejeződött. Az ombudsman és helyettese ezért a jogszabályok módosítását javasolta.

Rámutattak, hogy jelentős a raliversenyek baleseti kockázata, ezért a természetvédelmi biztosítékadás kötelezettségének hiánya sérti a jogbiztonság követelményét és az egészséges környezethez való alapvető jogot. Az ombudsman ismét kezdeményezte a hiányzó kormányrendelet megalkotását.

Valamint az illetékes jegyző és a felügyelőség nem folytatott le zajvédelmi hatósági eljárást, holott a vizsgált raliverseny részben lakott területet is érintett. Arra hivatkoztak, hogy a raliverseny közterületi rendezvény, amelyre a zajvédelmi szabályozás hatálya nem terjed ki. A vizsgálati jelentés ezzel szemben arra emlékeztetett, hogy a zajvédelmi szabályozás hatályát a jogszabály nem általánosan, hanem csak a gyülekezési törvény szerinti közterületi rendezvények, vagyis közéleti, politikai demonstrációk esetében korlátozza.

Rovatok