Index Vakbarát Hírportál

Elkapták a kisteleki piromániást

2014. május 11., vasárnap 09:58 | aznap frissítve

Elfogták azt a 22 éves kisteleki férfit, aki március óta gyújtogatott a településen - olvasható a Police.hu-n.

Felgyújtotta több tanya melléképületét, a nádast és szalmabálákat is. A tűzesetek jelentős anyagi kárral jártak, egyszer 17 tyúk és mintegy 5 mázsa takarmány is a tűz martalékává vált.

A kisteleki nyomozók az esetek kapcsán széles körű adatgyűjtésbe kezdtek, végül elfogták a 22 éves T. Zoltánt, akinél számos gyújtogatáshoz szükséges eszközt találtak. A férfi részletes beismerő vallomást tett, a környéken történt összes tűzesetet ő okozta.

Mint elmondta, azért gyújtogatott, mert érdekelte, hogyan ég le egy egész nádas, máskor pedig azért, mert úgy gondolta, sok a kullancs, és így akart azoktól megszabadulni. A gyanúsított egyszer saját magának is kárt okozott, ugyanis a garázsában tárolt fa gyulladt meg.

A férfi ellen közveszélyokozás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Nem gyógyítható

A pirománia egy kóros gyújtogatás formájában megjelenő betegség, amelyet az impulzuskontroll zavara okoz. A beteg szándékosan, tervbe vetten gyújtogat, mert a tűz és az általa végzett pusztítás látványa pillanatnyi örömet okoz neki. A gyújtogatás előtt feszült lelkiállapot keletkezik, amit csak azzal oldhat, ha végre hajtja a cselekedetet. Már hatéves korban kialakulhat, főként férfiaknál. A pirománia gyógyítására általános terápiát még nem dolgoztak ki. Amennyiben valamely egyéb pszichiátriai betegséggel társul, annak a kezelése jelentősen mérsékelheti az ön- és közveszélyes gyújtogatási vágyat.

Rovatok