Index Vakbarát Hírportál

A magyar adatvédelmi hatóság szerint is jó, ha néha felejt az internet

2014. május 17., szombat 12:16

A Péterfalvi Attila vezette Adatvédelmi Hatóság üdvözli azt a luxemburgi döntést, amely kimondta: az embereknek joguk van eltűntetni bizonyos nyomaikat az internetről, tehát bárki megkérheti a webes keresőcégeket, hogy töröljék a találatok közül a kényes információkat.

Egy spanyol férfi ügye miatt foglalkozott a kérdéssel az Európai Bíróság. A férfi a spanyol adatvédelmi ügynökséghez nyújtott be panaszt, mert a Google keresőtalálatai közt megtalálható volt a fizetésképtelenség miatt elvesztett lakásának aukciós adata, és szerinte ezzel a webkereső megsértette a magánszférához, privacy-hoz való jogait. A Google eddig az ilyen kéréseknek azért állt ellen, mert szerintük ez cenzúra. 

Az Adatvédelmi Hatóság hatóság közleményében azt írja, „üdvözli a bírósági megközelítést, mert ebből az örök időkre szóló nyilvánosság tilalma, tehát az az elvárás származik, amely szerint nem a magánszféra hátrál meg az üzleti és technológiai megfontolásokkal szemben, hanem fordítva: a technológiát és az üzleti modelleket kell az emberi méltóságból fakadó magánszféra- védelmi törekvéseinkhez igazítani".

Hozzáteszik, hogy azzal is egyetértenek, hogy „a közéletben játszott szerepével összefüggésben az egyén a felhasználók tájékozódásának korlátozását nem kérheti. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a mostani ítéletben megjelenő elvárásokat több korábbi állásfoglalásában, illetve határozatában érvényesítette már, és a jövőben is így fog eljárni”.

Rovatok