Index Vakbarát Hírportál

Nem is a szíve vitte el a szerb nyugdíjast?

2014. május 21., szerda 12:27

Ellentmondásos hírek érkeznek arról, hogy mi okozta a szerb nyugdíjas szombati halálát a röszkei határátkelőnél. Az első hírek szívinfarktusról szóltak, az Index viszont úgy értesült, hogy tüdőembóliát kapott a 66 éves nyugdíjas.

Nem infarktus miatt, hanem tüdőembóliától halt meg az árvízben mindenét elveszítő szerb nyugdíjas, Mladan Raji szombaton Röszkénél, értesültünk. A Mladan fia által elmondottak alapján korábban a szerb lapok – és ezek nyomán a magyar sajtó is – azt írta, hogy a férfi infarktusban halt meg. Mladant a magyar rendőrök a határon leszállították a buszról, mert nem teljesítette a schengeni övezetbe való belépés feltételeit (erről korábbi cikkünkben írtunk részletesen).

A hosszú ülés stresszel együtt veszélyes

„A sok órás ülés az egyik leggyakoribb kockázati tényező a tüdőembólia szempontjából” – mondta Losonczy. A szerb férfi buszon utazott (nem tudni milyen hosszan), valószínűleg a határon is várakozniuk kellett, majd további két óra telt el a buszról való leszállítása és a halála közt.

A tüdőembólia úgy következik be, hogy a tüdő vérereibe besodródik egy véralvadék, egy vérrög, ami lecsökkenti a vérnyomást, vagy teljesen el is zárhatja a vér útját. Így közvetve nem jut vér az agyba, ami ájulást, illetve halált okozhat, mondta az orvos.

A tüdőembólia kialakulásához hozzájárulhatnak különféle krónikus betegségek (például nagy testsúly, közelmúltbeli betegség, egy vírusfertőzés, például influenza). Mindez a lelki stresszel kiegészülve vezethet a fatális következményekhez.

Az, hogy az idős férfi többször panaszkodott arra, hogy fázik, lehetett a tüdőembólia jele is, de ez nem jelenthető ki egyértelműen az orvos szerint. Ugyanúgy lehet valamilyen alapbetegség (például vírusfertőzés, tüdőgyulladás) jele is.

Tüdőembólia évente tízezres nagyságrendben fordul elő Magyarországon, viszonylag gyakori váratlan és hirtelen haláloknak számít.

Ezzel szemben úgy tudjuk, hogy nem szívinfarktus, hanem tüdőembólia okozta az idős férfi halálát. A két betegséget ugyanakkor nagyon nehéz elhatárolni egymástól, ehhez utólagos vizsgálatok szükségesek, ráadásul a tüdőembólia bekövetkezésében is szerepet játszhat a stressz, mondta Dr. Losonczy György, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója (a betegségről itt jobbra olvashat bővebben ------>).

A rendőrség keddi közleménye nem tartalmazta a halál okát, szerdán az Index újabb érdeklődésére azt válaszolták, hogy a jogszabályok alapján bővebb tájékoztatást nem adhatnak, közigazgatási eljárás keretében vizsgálják a halálesetet. Rákérdeztünk a halál okára a Szegedi Tudományegyetem Igazságügyi Orvostani Intézeténél is, ahol információink szerint a férfi boncolását végezték, de a halál okáról ők nem mondhatnak semmit, a rendőrséghez irányítottak minket.

A budapesti szerb nagykövetség az eset után tájékoztatást kért a magyar hatóságoktól, ezt azóta megkapták és továbbították a belgrádi külügyminisztériumnak. További tájékoztatást nem kérnek az üggyel kapcsolatban, más lépést nem terveznek, tájékoztatta a nagykövetség az Indexet.

Nem történt mulasztás

A rendőrség kedden is hangsúlyozta, hogy nem bántak rosszul a férfivel, majd amikor rosszul lett, mindent megtettek az életének megmentéséért. A hatvanhat éves Mladant kilenc másik emberrel együtt a váróteremben helyezték el, amikor jelezte, hogy fázik, egy takarót adtak neki. Miután a fia telefonon jelezte, hogy Mladan beteges, többször megkérdezték tőle, hogy jól érzi-e magát. Amikor rosszul lett, azonnal mentőt hívtak, és megkezdték az újjáélesztését.

„A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján mulasztás nem történt” – közölte a rendőrség, valamint a rendőrség intézkedésével kapcsolatban nem indult vizsgálat.

Rovatok