Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztett fogház a társára rátolató kukásautósofőrnek

2014. június 16., hétfő 14:35

10 hónap, 1 év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a férfit, aki tolatás közben a kukásautóval nekinyomta kollégáját egy villanyoszlopnak Hajdúsámsonban tavaly januárban. A férfi belehalt sérüléseibe. A bíróság a vádlottat emellett 2 év 6 hónapra eltiltotta a járművezetéstől és kötelezte a 193 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére.

Vágó Zsolt bíró indoklásában kiemelte: a vádlott elmulasztotta a KRESZ azon szabályának betartását, miszerint hátramenet közben – ha azt a személy- és vagyonbiztonság megkívánja – irányító személyről kell gondoskodni. A végzetes manőver idején ez mindenképpen indokolt lett volna, a hajdúsámsoni zsákutca ugyanis lejtett, az utat hó és jég borította, a villanyoszlop pedig csaknem két méterre állt a kerítésektől. A sofőr éppen azt a kollégáját tévesztette szem elől, akinek irányítania kellett volna a tolatást.

A bíróság a tanúvallomások alapján megállapította azt is, hogy a két segítő a tolatás megkezdése előtt leszállt a járműről, a sértett pedig már akkor szállhatott vissza a fellépőre, amikor a kukásautó már tolatott. A Debreceni Járásbíróság a szakértői véleményt elfogadva kimondta azt is: sem a visszapillantó tükrökben, sem a járműre felszerelt hátratekintő videorendszerben nem lehetett észlelni, hogy valaki tartózkodik a fellépőn. A kukásautón nem volt olyan biztonsági berendezés sem, amelyik leállította volna a tolatást, ha valaki a fellépőn áll.

A bíróság az ítélet kiszabásakor súlyosbító körülményt nem talált. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor azt, hogy a vádlott 36 éven keresztül, másfél millió kilométert vezetett balesetmentesen. Ezen felül a bíróság enyhítő körülménynek találta a sértetti közrehatást is, a rakodó ugyanis tisztában volt azzal, hogy hátramenet közben a fellépőn senki nem tartózkodhat, ő mégis visszaszállt a kukásautóra.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész tudomásul vette a döntést, a vádlott és védője azonban három nap gondolkodási időt kért – áll a Debreceni Törvényszék közleményében.

Rovatok