Index Vakbarát Hírportál

Szigetvári nekiment a legfőbb ügyésznek

2014. június 22., vasárnap 13:58

Az Együtt kormányzóképes, polgárosodáspárti, a leszakadtak, a rossz helyzetben lévők iránt nagy empátiával viseltető pártként kíván működni. Így értékelte a párt szombati taggyűlését Szigetvári Viktor az MTI szerint. Az ügyvezető társelnök arról beszélt, mindent megtesznek azért, hogy 2018-ban leváltsák Orbán Viktor miniszterelnököt és jobb országot teremtsenek, és azt sem zárta ki, hogy ha kell, börtönbe küldik Polt Péter legfőbb ügyészt.

Szigetvári Viktor azt mondta, ügyvezető társelnöki programjában komoly jelentőséget tulajdonított annak, hogy sikeres, kormányzóképes, a szabadelvűségre, a polgárosodásra és a balközép identitásra egyaránt hangsúlyt helyező pártot hozzanak létre, amely mentes az LMP „elitellenes, kormányzóképtelen populizmusától” és attól is, „ami felé egyes baloldali vetélytársaink tartanak”, hogy újra belecsúsznak a baloldali populizmusba.

Szerinte egyszerre rendelkeznek erős fiatal beágyazottsággal, polgári támogatottsággal, és azzal a szervezeti erővel, amelyet korábban a Magyar Szolidaritás Mozgalom jelenített meg. Hangsúlyozta, hogy pártjukban bent marad a Szolidaritás, és megerősítik a szövetséget a Párbeszéd Magyarországért párttal.

Arra is kitért, hogy a kampány alatt tudatosan leállították a tagfelvételt, de a közeljövőben a velük az elmúlt években együtt dolgozó két-háromezer embert, valamint a tagtoborzó kampányuk során jelentkezőket is felveszik. Emellett megalakítják a helyi alapszervezeteket, az év végére választókerületi vezetőik is lesznek, a jövő év első negyedévében pedig tisztújítást tartanak, amelyen megszüntetik a társelnöki rendszert, elnököt és két alelnököt választanak.

Folytatják azt az építkezést, amelyet a nulláról kezdtek. Új ellenzékként, rossz kompromisszumok nélkül mindent meg fognak tenni a 2018-as kormányváltásért. Az a céljuk, hogy Orbán Viktor ne legyen miniszterelnök, de ez önmagában nem ér semmit, mert egy jobb országot kell teremteniük. Elmondta: nem Orbán Viktor az ellenfelük, hanem a szegénység, a nyomor és a megosztott magyar politikai közösség.

Egy kérdésre válaszolva azt mondta: rossznak gondolja, hogy van egy ügyészi kör, amely „fogva tartja” a magyar igazságszolgáltatást, miközben rengeteg tisztességes ügyész dolgozik azon, hogy rend legyen az országban. Véleménye szerint Polt Péter legfőbb ügyész ma akadálya az igazság kiderítésének, nem az igazságért dolgozik, hanem

Orbán Viktor kiszolgálójaként.

Arra a kérdésre, hogy szerinte akkor börtönbe kell-e zárni a legfőbb ügyészt, azt mondta, hogy „ha bűnt követ el, akkor igen”.

Az Együtt új vezetőségét szombaton választották meg, Bajnai Gordon visszavonul.

Rovatok