Index Vakbarát Hírportál

A vb-elődöntő előtt harminc perccel kért bocsánatot a kormány

2014. július 8., kedd 21:55

Pontosan három hónappal azután, hogy az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága kimondta, Magyarország megsértette az uniós jogot, mert idő előtt megszüntette Jóri András adatvédelmi biztos megbízatását, az igazságügyi miniszter közleményben kért elnézést Jóritól, és sajnálatát is kifejezte.

A kedd este fél 10-kor kiadott közleményben a tárca kijelentette, a kormány

meggyőződése, hogy a magyar adatvédelem magas színvonalának előmozdítása közös cél, amelynek eléréséhez hozzájáruló további szakmai munkásságához dr. Jóri András részére sok sikert kíván.

Itt érdemes megemlíteni, hogy a kormány az Alaptörvénnyel  vonta össze az addigi négy, eltérő jogterületek felett őrködő ombudsmani hivatalt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságba. A hivatal élére azonban nem az addigi adatvédelmi biztost nevezte ki, hanem Péterfalvi Attilát, így Jórinak két és fél évvel megbízatási ideje lejárta, 2014 szeptembere előtt kellett távoznia kellett tisztségéből. Az Európai Bizottság emiatt kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bíróságon Magyarország ellen, ami több mint két évvel az ombudsmani intézményrendszer visszavágását követően zárult le.

Az 1993. évi LIX. törvénnyel létrehozott ombudsmani rendszer megszüntetése az Európai Bizottság és az Európai Parlament szerint is az Orbán-kormány egyik legkomolyabb csapása volt a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerére.

Rovatok