Index Vakbarát Hírportál

A kormányfő lányát és vejét is érdekelte a belvárosi étterem

2014. július 10., csütörtök 10:07 | aznap frissítve

A Hvg.hu a Budapest belvárosában május 28-án megnyitott Terminál étterem érdekes üzleti hátteréről írt cikket. A lap szerint a megnyitón ott volt a miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István is. A cikk szerint az étterem két tulajdonosa több áttételen keresztül üzleti kapcsolatba hozható a kormányfő vejével.

A részben állami pénzből kialakított új étterem a Design Terminálban működik. Az étterem kialakítására a tér felújítását felügyelő állami vállalat, az Erzsébet Vagyonkezelő Kft. meghívásos pályázatot hirdetett.

Négy céget hívtak meg. Az egyik cégről nem sokat tudni, honlapjuk nem működik, emailen nem elérhetők. Két cég (az AHA Catering Kft. és a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosa) komoly referenciákkal és tapasztalattal rendelkezik. A pályázatot végül az ismeretlen Pakor-Gasztronómia nevű cég nyerte meg.

Ezt egy 29 éves pécsi fiatalember, Pap Kornél alapította tavaly júniusban eredetileg ingatlanok bérbeadására és üzemeltetésére. A cég tavaly egy forint árbevételt nem termelt, üzleti tevékenységet nem végzett, alkalmazottja nem volt.

Ez a cég most a 100 négyzetméter feletti alapterületen működő éttermet havi 2,5 millió forint plusz áfáért béreli. A cég ízléses bútorzatot és minőségi konyhai eszközöket vitt az új étterembe.

Pap nem igazán tekinthető vagyonos embernek. Eddig 7 cégben volt érdekelt. A hét közül kettőnek van köze a vendéglátáshoz: 2009 óta Pap ügyvezető a pécsi Hotel Aranyhajóban, 2010-ig pedig tulajdonos volt a felszámolással megszűnt A-Hotel Kft.-ben. Az érdekeltségébe tartozó cégek közül a legtöbb pénzt 2013-ban a pénztárgépcsere-bizniszre alapított Mobil Adat Kft. termelte – 89 milliós árbevételt –, de innen sem vettek ki osztalékot. Pap Kornél a Hvg.hu kérdéseire nem válaszolta meg, milyen tőkéből áldozott ennyi pénzt a Terminál étteremre.

A Pakor-Gasztronómia nevű cégben egy hónappal a pályázat lezárása után részesedést szerzett Kárpáti Péter, aki jó kapcsolatokat ápol a Fidesszel. Cégei közül az Ész-Ker Kft. közbeszerzési tanácsokat adott a Fidesznek 13,6 millióért, a New 4 Kft. pedig 11,7 millióért az étkeztetésért volt felelős a frakció rendezvényein. A New 4 2012-ben pár százezer forintos szerződést kötött a Lázár János által vezetett hódmezővásárhelyi önkormányzattal is rendezvényszervezésre és cateringre.

A Hvg.hu által felrajzolt cégháló szerint mind Pap Kornél, mind Kárpáti Péter más cégeken keresztül kötődik Hamar Endréhez. Hamarnak pedig Pécsen közös vállalkozása volt a miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal, a kormányfő vejével.

Hamarnak a PBE nevű kft.-jén keresztül közös cége van Kárpátival. A Hotel Aranyhajóban pedig 2012-ig érdekelt volt Czéh-Tóth Márk, aki jelenleg együtt üzletel Hamarral egy cégben. Tiborcz István pedig a Hamar & Tiborcz Kft.-ben dolgozott együtt Hamarral, aki tavaly áprilisban szállt ki a vállalkozásból, azóta Tiborcz el is költöztette Pécsről a céget.

A Terminál étterem megnyitójáról beszámoló Bors szerint az ünneplők közül többen arról beszéltek, hogy a vendéglő valójában Orbán Ráhelé vagy férjéé. A miniszterelnök lánya a Borsnak azt mondta: erről szó sincs, ő egy másik étteremcsoportnak dolgozik, ezért mindig érdeklődéssel fogadja az új helyeket, kíváncsi volt, milyen lett a Terminál.

Rovatok