Index Vakbarát Hírportál

Hónapokig tévesen terhesnek diagnosztizáltak egy nőt

2014. július 18., péntek 09:13

Kártérítési pert indíthat egy 36 éves nő amiatt, mert egy alföldi kórház októberben terhesnek diagnosztizálta, másfél hete azonban alhasi görcsökkel vitték kórházba, és kiderült, hogy nem terhes, írja a Bors.

A cibakházi Cs.-né Tündénél egy ultrahangvizsgálat után állapították meg október végén, hogy 16-17 hetes terhes. Decemberben ugyanennek a kórháznak a nőgyógyászatán egy másik orvos 20 hetes terhesnek látta.

A nő készült a babavárásra, megvette a kiságyat, a ruhákat, felkereste a védőnőt, és mivel a házuk még nem volt kész, át akartak költözni a párjával az édesanyjáékhoz, hogy megfelelő helyre kerüljön a baba.

A védőnő, aki rendszeresen ellenőrizte a hasa térfogatát, az egyik ilyen méréskor azt mondta, baj lehet a babával, mert kisebb lett a hasa, mint volt. A nő nem mert orvoshoz menni ezzel, de másfél hete magas lázzal, alhasi fájdalmakkal kórházba szállították. 

Ott ugyanaz a doktornő vizsgálta, aki először megállapította nála a terhességet, és az újabb ultrahangvizsgálat után azzal vádolta, hogy megölte a babát, "mert ő nem tévedhetett, amikor az ultrahanggal vizsgált". A nőt ezután egy nőgyógyászhoz vitték, aki megállapította, hogy az asszony életében nem szült, és a korábban kollégái által véleményezett terhesség minden valószínűség szerint diagnosztikus tévedés.

Sírtam, reszkettem, magamon kívül voltam... Közben pszichiáterhez fordultam. Teljesen kikészültem. Tudom, hogy csomók vannak a hasamban, lehet, hogy soha nem lehet gyerekem -

mondta a nő a lapnak.

Ügyvédje szerint ez az ügy a diagnosztikus tévedés alapesete, ami megkérdőjelezi az orvosok elvárható gondosságát. Mint Ábrahám László mondta, a kórházat kártérítési felelősség terheli, ami akár a 4-6 millió forintot is elérheti. Mivel elismerték, hogy téves diagnózist állítottak fel, abban bíznak, hogy peren kívül meg tudnak egyezni.

Rovatok