Index Vakbarát Hírportál

Cáfolja a LIFE, hogy cigire költötte volna a Norvég Civil Alap pénzét

2014. július 23., szerda 14:36 | hét éve frissítve

A Magyar Nemzet cikke szerint ételre, italra és cigarettára költötte a Liberális Fiatalok Egyesülete (Life) a Norvég Civil Támogatási Alapot (NCTA) kezelő Ökotárs Alapítványtól tavaly augusztusban kapott mintegy 2,5 millió forint egy részét.

A lap a cikkhez mellékelt egy számlát is, ami szerint az egyesület elszámolt egy 1810 forintos számlát is, amit egy dohánybolt egy csomag Phillip Morrisról és egy OCB cigaretta papírról állított ki. A Magyar Nemzet szerint az egyesület költségként szerepeltetett egy 299 forintos Kozel sört, és apró csokoládészeleteket is.

A Magyar Nemzet szerint az egyesület nem teljesítette vállalását sem, amikor a beígért 11 ezer aláírás helyett csak 2424 aláírást gyűjtött össze a médiapluralizmusért és a sajtószabadságért indított kampányban. Továbbá kudarcot vallottak az Ökotárs Alapítványnak beígért taglétszámbővítéssel is, mivel a vállalt 6 helyett csak 4 új tagot sikerült felvenniük.

Mint írták, "az Ökotárs Alapítvány a beszámolót ennek ellenére elfogadta, pedig eddig folyton azt hangoztatták, hogy a norvég pályázatok körül minden a legnagyobb rendben van, csupán a kormány intézett politikai támadást a civil társadalom ellen".

Az Index megkereste a LIFE projektfelelősét, Szalai Mátét, hogy reagáljon a cikk állításaira. Szalai  kérdésünkre közölte, hogy a cikkben számos hiba van, ugyanis ahogy a nyilvánosan közzétett projektdokumentációjukból kiderül, az összes étkezési költség önrészként szerepelt az elszámolásban, "tehát nem fordítottunk semmilyen, a Norvég Civil Alaptól kapott támogatást fogyasztási termékekre, azokat kizárólag a tagok önkéntes hozzájárulásából finanszíroztuk". Szalai szerint egyébként az egyesület a cigarettát egy rendezvény dekorációjának akarta felhasználni. 

Mint mondja, a cikk állításaival ellentétben az egyesület nem használta el a teljes támogatási összeget, csak annak kb. 90 százalékát, továbbá bár a beígért aláírásszámokat nem érték el, a médiaszabadság eszméjének terjesztéséről szóló projektet három nagyrendezvényüket követően sikeresnek tartják.

A LIFE projekfelelőse úgy véli, hogy a cikk elfelejtette megemlíteni azt is, hogy a beszámolóban nemcsak az szerepelt, hogy a vállalt 6 helyett csak 4 új tagot vettek fel, hanem az is, hogy az elszámolási időszak végén is folyamatban voltak a tagfelvételi eljárások, és mára elérték a kitűzött célt.

Egyúttal szeretnénk hozzátenni, hogy a Liberális Fiatalok Egyesületének célja, hogy párbeszédet teremtsen a bal- és jobboldalra szakadt Magyarország között - reméljük, hogy a Magyar Nemzet nem csak a pályázati elszámolásunkat követi nagyítóval, de a tevékenységünket is, és partnerünk lesz ebben a jövőben. Ezért is szeretnénk meghívni őket a ma este 19:00-kor, a 9. kerület Imre utcában lévő Trapéz kocsmában tartandó sörözésünkre, ahol találkozhatnak az egyesület tagjaival.

Rovatok