Index Vakbarát Hírportál

Most kukoricaföldről kerültek kórházba napszámosok

2014. augusztus 6., szerda 09:10

Hányinger és hasmenés, rosszullét és negyvenfokos láz, ezek voltak a tüneteim, amikor a család orvost hívott hozzám

– mesélte egy napszámos a Szoljon.hu-nak, ami azt írja, hogy hét embert is kórházba szállítottak, miután egy kukoricaföldön dolgoztak. A lap szerint jelenleg öt embert tartanak megfigyelés alatt a debreceni és a karcagi kórházban, akik feltételezhetően leptospirózissal fertőződhettek meg.

A leptospirózis egy ritka és súlyos fertőző betegség, az ember akkor kaphatja el, amikor fertőzött állatokkal, vizeletükkel, vagy azzal fertőzött földdel, illetve vízzel kerül kapcsolatba. A betegség 4-16 napos lappangási idő után hirtelen kezdődik, és az egész szervezetet támadja meg: a szem kötőhártyájától a vesékig, a májtól az izmokon át a szívig. Kezelés nélkül az esetek fele halállal végződik.

A lapnak nyilatkozó férfi szerint mivel a nagy esőzések miatt fel volt ázva a talaj, mezítláb dolgoztak a kukoricaföldön. Az orvosok szerint a lábukon lévő kisebb horzsolásokon, sebeken keresztül fertőződhettek meg. A férfi állapota kritikusra fordult, miután a betegség megtámadta a szívét, és szívritmuszavarai lettek.

A lap szerint Tiszaburán és Tiszaszőlősön észleltek ilyen megbetegedéseket, ahol először azt feltételezték, hogy mérgezéses eset történhetett, ezt azonban később kizárták. Dr. Sinkó Káli Róbert megyei tiszti főorvos szerint azonnali vizsgálatot indítottak az ügyben.

Mint az emlékezetes, július végén ötven napszámos került égési sérülésekkel kórházba, miután petrezselymet gazoltak egy Jász-Nagykun-Szolnok megyei kertészetben. A bőrgyógyász a betegeknél fitofotodermatitiszt diagnosztizált, aminek a tünetei súlyosabb esetekben másodfokú égési sérülésnek felelnek meg. A fitofotodermatitisz akkor alakul ki, ha bizonyos növények – ilyenek a zeller, a petrezselyem, a citrusfélék, a sárgarépa, a füge, valamint egyes ernyősvirágzatú fűfélék – napozás után a bőrrel érintkeznek.

Rovatok