Index Vakbarát Hírportál

Horváth Csaba kamikáze akcióba kezdett a főpolgármester-jelöltségért

2014. augusztus 7., csütörtök 08:29

A fővárosi MSZP-ben egyre nagyobb döbbenetet vált ki Horváth Csaba viselkedése. A politikus figyelmen kívül hagyja a párttanács döntéseit, képtelen lemondani főpolgármester-jelöltségéről, amivel lassan veszélybe sodorja a pártot is.

Az Index információi szerint Horváth Csaba szerdán délután részt vett az egyik budai kerület taggyűlésén, ahol megpróbálta fellázítani a helyieket a fővárosi párttanács által megszavazott hárompárti megállapodás ellen.

A megállapodás értelmében Óbudán jelentős áldozatokat kell hozniuk a helyi szocialistáknak, hogy a párt máshol viszonttámogatást kaphasson a DK-tól és az Együtt-PM-től. Horváth ezt próbálta kihasználni, hogy megfúrja a tervezett együttműködést, amely azt is kimondja, hogy nem ő, hanem Falus Ferenc, egykori országos tisztifőorvos lenne Tarlós István közös ellenzéki kihívója.

Horváth sikertelen akciójáról szerdán a pártvezetés is tudomást szerzett. Forrásaink szerint ezt úgy értelmezték, hogy a politikusról bizonyosodott: saját érdekében igyekszik megtorpedózni a megállapodást. Továbbra is reméli, hogy ő maradhat a főpolgármester-jelölt, és ebben az sem tántorítja el, hogy a megbeszéléseken többször is elhangzott: az MSZP egyedül nem győzhet, és szélesebb támogatás nélkül Horváthnak sincs esélye.

Horváth a belső lázítással tovább rombolta saját pártbeli tekintélyét, amit mentora, Mesterházy Attila „hátba szúrása” amúgy is megtépázott. Horváth volt az egyik első vezető MSZP-s politikus, aki a gyengén sikerült EP-választás után kiállt a pártelnök mögül, és nyíltan távozását követelte.

Úgy tudjuk, hogy az MSZP-ben felvetődött az is, hogy pénteken a párt küldöttgyűlésén javasolni fogják, Horváth ne kerülhessen fel a párt fővárosi kompenzációs listájára se. Az eddig közmegegyezés szerint a Fővárosi Közgyűlésbe való bejutás szempontjából fontos kompenzációs listát „érdemei elismerése mellett” Horváth vezette volna.

A politikus az utóbbi napokban többször is változtatott álláspontján. A hárompárti megegyezés másnapján, kedd reggel az ATV-ben még hangoztatta, hogy ő az MSZP hivatalos jelöltje, és Falusra utalva kijelentette: „69 nap nem elég arra, hogy teljesen új pozícióba helyezzen egy nagyon tiszteletreméltó nyugdíjas köztisztviselőt”. Kedden délután az MSZP párttanácsában aztán egyértelműen lemondott a jelöltségről, de az esemény után ismét fordított, és csak annyit ismert el, hogy felajánlotta a lemondást.

Rovatok