Index Vakbarát Hírportál

Összehívják a nemzetbiztonsági bizottságot a kémprogram miatt

2014. augusztus 14., csütörtök 12:28

Augusztus 21-én csütörtökön zárt ülést tart a Nemzetbiztonsági Bizottság, a napirenden a kémszoftverekkel kapcsolatos nemzetbiztonsági kérdésekről szóló tájékoztató szerepel,értesült az InfoRádió.

Ahogy azt elsőként megírtuk, egy ismeretlen hekkernek köszönhetően kiderült, hogy a magyar titkosszolgálatok is használják a Gamma nevű cég FinSpy nevű kémprogramját. A hekkerek feltörték a cég honlapját, majd mindent, amit ott találtak, feltették torrentre. A letölthető tartalmak között ott volt a magyar Nemzetbiztonsági Szakszolgálat levelezése is, amiből kiderült például, hogy nem boldogultak a telepítéssel, vagy éppen elromlott a programhoz kapott laptop.

Korábban Széll Bernadett az LMP társelnöke kezdeményezte a testület összehívását, a szakszolgálatok által alkalmazott számítógépes kémprogramok ügyében. "Látni szeretnénk azt, hogy konkrétan kik, milyen gyakorisággal, milyen indokkal használják itt Magyarországon ezt a programot. Nagyon nyugtalanító az, hogy a sajtóból kell ezt így megtudnunk, ráadásul olyan körítésben, mint ahogy szerepel a cikkekben. Azt gondolom, hogy egyetértés kell, hogy legyen a politikai pártok között abban, hogy egy ilyen ügynek a nemzetbiztonsági bizottságnak a napirendjén a helye" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

Rovatok