no

Index Vakbarát Hírportál

Nemzeti ünnep? Az, meg közlekedési káosz!

2014. augusztus 20., szerda 08:19

A Lánchidat és a budai felső rakpart Margit híd és Erzsébet híd közötti szakaszát már kedden lezárták, szerda este teljesen leáll a forgalom a két híd közötti rakpartokon. Tömegközlekedni sem lesz egyszerű a nemzeti ünnep alatt, bár a belvárosba tartó járatokat sűrítik. A garantáltan zsúfolt fővárosi rendezvényeken kívül is van élet: Lázár János, Semjén Zsolt és Botka László is máshol mond beszédet.

Autója van? Megszívta!

Az augusztus 20-i ünnepi rendezvények miatt már kedden lezárták a Lánchidat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel. A hídon a gyalogosok és a tömegközlekedés járművei sem haladhatnak át, a lezárás miatt több busz és villamos útvonala megváltozott – ezekről bővebben ezen a címen tájékozódhat.

A nemzeti ünnep programjai már kedden elkezdődnek, ezért a budai felső rakpartra a Margit híd és az Erzsébet híd között már ezen a napon sem lehet behajtani. A rendezvények biztonsága érdekében kedden és szerdán ideiglenesen megnyitják a Lánchíd utcát. Szerda este 6 órától a tűzijáték miatt a budai és a pesti rakparton a Margit híd és az Erzsébet híd közötti szakaszon teljesen leáll a forgalom. Egyes dunai hidakat – a tűzijátékra látogatók számától függően – lezárhat a rendőrség.

Egy valódi ünnep Áder Jánossal kezdődik

A fővárosban a hivatalos ünnepi programok 20-án reggel 8 óra 30-kor a Kossuth téri tisztavatással és Áder János köztársasági elnök beszédével kezdődnek. A parlamentben 10-től nyílt napot tartanak (meg lehet nézni a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát), ugyanekkortól a Clark Ádám téren koncertek lesznek: fellép a Magyar Rhapsody projekt, az Ivan and the Parazol, Ed Phillips és a Memphis Petrol, Ferenczy György és a Rackajam, valamint Deák Bill Gyula zenekara. A Duna-parton magyar ízeket lehet majd kóstolni, délután 5-kor pedig Szent Jobb-körmenet indul a Szent István-bazilikától. A további részletekről itt olvashat.

Budapesten kívül is sok helyen tartanak ünnepi megemlékezéseket, aki nem akar a rakparton nyomorogni, az például az alábbiak közül választhat:

És most sok szám következik!

A fővárosi tömegközlekedést érintő változásokról még többet itt olvashat.

A MÁV-Start tájékoztatása szerint a vonatok kedden a munkanapi, szerdán az ünnepnapi menetrend szerint járnak, a tűzijáték után mentesítő vonatok indulnak Szobra, Szolnokra, Szegedre, Győrbe és Fonyódra, illetve Debrecenből Mátészalkára és Nyírbátorba.

Rovatok