Index Vakbarát Hírportál

Csak a Pécelen temették tömegsírba az idősek otthona halottjait

2014. augusztus 23., szombat 08:31 | aznap frissítve

Tizenhét olyan idősek otthona van, ahol több urnát helyeznek egy sírba, ezekből egy kivételével mindegyikben feltüntetik a sírhelyeken az elhunytak neveit – derült ki a szociális ügyekért és a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, Czibere Károly által júniusban elrendelt vizsgálatból, amelyről a Magyar Nemzet számolt be.

Az államtitkár azután rendelt el vizsgálatot, hogy júliusban megírtuk: a péceli otthon hozzátartozó nélküli, köztemetéssel eltemetett halottait egy névvel és évszámmal nem jelölt tömegsírba helyezik el. 

Az otthonban nem csak a temetésekkel volt probléma, forrásaink szerint az is előfordult, hogy az otthonba megtakarított pénzzel érkező öregek tartalékait a vezetés elvette és felélte. A számlák szerint édességre, kávéra és ruhaneműre költötték a pénzt, ám ezek soha nem jelentek meg a leltárban vagy a raktárban. 

A vizsgálatból az is kiderült, hogy az intézményeknek vannak a köztemetések lebonyolítására vonatkozó szabályaik, amelyeket be is tartanak, és az esetek többségében a szertartásokon is részt vesznek, illetve gondoskodnak a sírokról is.

A péceli intézet vezetőjét az eset után kirúgták.

Rovatok