Index Vakbarát Hírportál

A pécsi egyetemen is ellenőrzik az ebolafertőzött országból érkező diákokat

2014. augusztus 26., kedd 10:50

48 olyan diák kezdi meg a tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen idén, akik ebolafertőzéssel érintett országokból érkeznek, ezért nyilatkozatot kér tőlük az intézmény, írja az MTI. Mind a 48 diák az orvostudományi karra érkezik, tőlük a megyei tisztifőorvos hivatalos megkeresésére nyilatkozatot kérnek arról, hogy jártak-e Nigériában, Guineában, Sierra Leonéban vagy Libériában az elmúlt hetekben.

Az érintett országokból érkező, illetve az ott valamennyi időt eltöltő 48 diáknak a megyei tisztifőorvos által megküldött, a járványügyi kockázat megítélésére és kezelésére szolgáló nyilatkozatot is ki kell töltenie. Ha a nyilatkozat alapján minimális esély mutatkozik a fertőzésre vagy esetleg az ebola tüneteit vélik felfedezni, akkor a Klinikai Központban azonnal további vizsgálatokat folytatnak. A hallgatóknak külön tájékoztatót is tartanak az ebolavírusról.

A PTE-n 2010 óta minden évben – megelőzési célzattal – egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell átesnie az orvosi- és egészségügyi képzésben résztvevő hallgatóknak. Az egyetem egyébként úgy tartja, hogy a megyei tisztifőorvos hivatalos levele alapján meglehetősen minimális arra az esély, hogy fertőzött hallgató érkezzen a PTE-re.

Akár több ezerre is tehető azoknak a száma, akik a tanévkezdésre ebolával fertőzött országokból térnek haza, de a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem is megfelelően felkészült a helyzetre és a pécsihez hasonló rendszerrel ellenőrzik a külföldi hallgatókat.

Rovatok