Index Vakbarát Hírportál

Tízezer eurós kenőpénz miatt tartóztatták le a magyar tanfelügyelőt Romániában

2014. szeptember 3., szerda 14:52 | aznap frissítve

Hétfőn megírtuk, hogy vizsgálati fogságba helyezte a román Országos Korrupcióellenes Ügyészség Péter Tünde Kolozs megyei helyettes főtanfelügyelőt, miután irodájában nagyobb összegű euróra bukkantak a nyomozók, és azt feltételezték, hogy a múlt héten lezajlott pótérettségi idején vesztegethették meg.

A Krónika ügyészségi beszámolókra hivatkozva azt írja, hogy a 2006-ban kinevezett nő 9600 euró csúszópénzt (több mint 3 millió forintot) kért és kapott öt embertől, akiknek az ígérte, hogy a pótérettségin tevékenykedő vizsgáztató bizottságok tagjainál meglévő befolyását latba vetve kijárja, hogy több végzős diák sikeresen leérettségizzen. A hétfői tetten érés idején Péter Tünde ezer eurót vett át az egyik megvesztegetőtől, akitől összesen 2200 eurót kért a segítségért.

A főtanfelügyelő-helyettes őrizetbe vétele után a rendőrség kezdeményezte 30 napos előzetes letartóztatását, amit a kolozsvári törvényszék jóváhagyott. Az oktatási miniszter az őrizetbe vétel után azonnal lépett, és már aznap felmentette tisztségéből az RMDSZ által delegált szakpolitikust.

Péter Tünde felettese, Valentin Cuibus főtanfelügyelő közölte, hogy nem tudott a helyettese ellen zajló nyomozásról, sem pedig arról, hogy a nő megkörnyékezte volna a vizsgáztató bizottságok tagjait.

A lap szerint a korrupciós botrányba keveredett tanfelügyelő két, összesen majdnem 90 ezer eurós bankhitelt törleszt. Családja befolyásos a kolozsvári közéletben, fia Kolozsvár polgármestere, Emil Boc tanácsadója, férje cége pedig 2008-2010 között Kolozs megye számos iskolájának és más, a tanfelügyelőség alárendeltségében működő intézménynek nyújtott őrző-védő szolgáltatást, a tanfelügyelőség beruházásaiért pedig Péter Tünde felelt akkor is.

Rovatok