Index Vakbarát Hírportál

Földbe döngölte a bíró Rezesova volt szakértőjét

2014. szeptember 8., hétfő 10:54

Szokatlan jelenettel indult a négy halálos áldozattal járó baleset okozásával vádolt Eva Rezesova másodfokú pere hétfőn a Budapest Környéki Törvényszéken.

A bíró húsz percen át sorolta fel érveit, miért tűnik számára úgy, hogy az elsőfokú tárgyaláson a bíró által kirendelt szakértő nem volt pártatlan műszaki szakvéleménye elkészítésekor.

Kovács Miklós állva hallgatta Stubeczky Sarolta kimért, udvarias, de mégis leginkább iskolai leteremtéshez hasonlítható kijelentéseit.

Tizenhét felkiáltójel

Kovácsot az elsőfokú tárgyalás előtt még Rezesova ügyvédje kérte fel szakvélemény elkészítésére. Novák Péter megbízásából magánszakértőként ezt el is készítette. Az elsőfokú tárgyaláson azonban a bíró őt is kirendelte szakértőnek, így innentől Kovács nem a vádlott magánszakértőjeként, hanem független műszaki szakértőként működött közre.

Az ehhez szükséges pártatlanságot azonban Kovács a másodfokon eljáró Stubeczky szerint nem tudta biztosítani. Ezt a Kovács által nyáron elkészített újabb szakvéleményből szűrte le.

A 18 oldalas dokumentum szokatlanul indulatosra sikerült, 17 felkiáltójel is van benne, noha a felkiáltójelek egyáltalán nem jellemzők egy szakvéleményre.

Kovács munkája lényegében a nyáron bevont új szakértő, Császár Gergely szakvéleményével vitatkozik.

A Császár által leírtak kevésbé kedvezők Rezesova számára, mint Kovácséi.

Szorgalmas szakértő

A bíró gyanúját erősítette Kovács részrehajlásával kapcsolatban, hogy a a szakértő nem kérte a bíróságtól, hogy az térítse meg munkadíját, noha kirendelt szakértőként ezt megtehette volna.

Két lehetőség adódik:

Kovács vagy önszorgalomból dolgozott a munkaigényes szakvéleményen, vagy Rezesova ügyvédje bízta meg

– vonta le a következtetést a bíró, aki nem járult hozzá, hogy Kovács reagáljon a felvetésre.

Stubeczky májusban Melegh Gábort zárta ki a perből, úgy találva, hogy a Rezesováék által felkért műszaki szakértő nem végzett szakmailag kifogástalan munkát.

„Melegh Gábor a látszatát keltette annak, hogy nem pártatlan, Kovács Miklós pedig bizonyította”

– mondta hétfőn a bíró, aki ezután már nem is engedte, hogy Kovács a szakértők közé üljön vissza. A szünet után folytatódó tárgyaláson már csak a hallgatóság soraiban foglalhatott volna helyet. Kovács ehelyett inkább nem jött vissza a folytatásra.

Rovatok