Index Vakbarát Hírportál

Zsidó kerekasztal: egy szó sincs a megszállási emlékműről?

2014. szeptember 9., kedd 19:22 | aznap frissítve

A kormány a magyarországi zsidó szervezetek támogatásával és a nemzetközi zsidó közösség segítségével akarja kialakítani a holokauszt gyermekáldozatainak emléket állító Sorsok Háza szakmai programját - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden.

A Mazsihisz korábban feltételekhez kötötte együttműködését a Sorsok Háza-projektben a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvánnyal. Az egyik ilyen feltétel az volt, hogy a kiállítás történelemfelfogásának a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs és Kutatóközpont kiállításának általánosan elfogadott történelemszemléletén kell alapulnia.

A Józsefvárosi pályaudvaron létesülő Sorsok Háza ügyében Lázár János közölte, „a szakmai program és a belső tartalom tekintetében a magyar kormány konszenzusos megoldást hoz létre", írta az MTI. 

A Zsidó Közösségi Kerekasztal több mint négyórás ülésén nyolc témát vitattak meg, amelyek felét a kormány, a másik felét zsidó szervezetek vetették fel.

Az együttműködés újrakezdése volt talán a legfontosabb

- mondta a miniszter

Olyan kérdések kerültek szóba, mint a

A kormány és a zsidó szervezetek közötti minden konfliktuspont szóba került, de ezek mindegyikét nyitott kérdésnek tekintik, a cél pedig az, hogy a következő alkalommal minél többet le is zárhassanak.

A következő tanácskozást decemberben tartják, amelyre meghívják az igazságszolgáltatás vezetőit és a szakminisztereket is, hogy áttekintsék az antiszemita jelenségekkel szembeni zéró tolerancia elvének érvényesülését.

Lázár János megerősítette, valóban felkérte Zoltai Gusztávot, a Mazsihisz volt ügyvezető igazgatóját, hogy adjon tanácsokat a Miniszterelnökségnek - személy szerint neki. „Adott esetben vitás kérdésekben (...) Ez korántsem jelenti, hogy mindenben egyetértenénk, vagy hogy ő elvtelen támogatója lenne a mi politikánknak. (...) A mi munkánkban szükség van jó néhány olyan ember véleményére is, aki egyáltalán nem tartozik a szekértolóink közé (...), mégis megpróbálja a megoldás felé vinni a dolgokat."

Heisler András, a Mazsihisz elnöke fontos lépésnek tartja, hogy egy háromnegyed éve megszakadt párbeszédet tudtak folytatni a Zsidó Közösségi Kerekasztalon. Nagyon sok kérdésben sikerült megoldást találniuk, és nagyon sok kérdéssel kapcsolatban a kormánynak és a zsidó szervezeteknek még "dolgozniuk kell azon, hogy eljussunk a megoldásig".

A holokauszt-emlékévet az elnök "kétarcú emlékévnek" nevezte. Kiemelte, volt konfliktus a zsidó szervezetek és a kormány között, ami "árnyékot vetett", ugyanakkor az önkormányzatok szervezésében, vidéken "rendkívül emelkedett hangulatú megemlékezéseket" tartottak egész évben, és "különleges értékű" rendezvények, kiállítások jöttek létre.

Zoltai Gusztáv kinevezésével kapcsolatban Heisler András úgy nyilatkozott, "megvan a véleménye róla, de azt nem kívánja megosztani" a nyilvánossággal. A tanácsadói kinevezés az elnök szerint mindenkit meglepetésként ért.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija azt mondta, az EMIH részéről két külföldi támogatója révén egymillió dollárt hoz Magyarországra, hogy felépülhessen egy idősek otthona több mint 7000 Magyarországon élő holokauszt-túlélő számára.

Rovatok